5 hétköznapi dolog, ami nagyban befolyásolja az álmaidat

Póta Szilvia
Írta: ,
5 hétköznapi dolog, ami nagyban befolyásolja az álmaidat

Az álmok mindig is foglalkoztatták az emberiséget. Nem véletlen, hiszen álmaink gyakran üzennek nekünk, és egy olyan világba repítenek, ahol szinte bármire képesek vagyunk. De vajon melyek azok a hangok, illatok, illetve tárgyak, melyek jelentősen befolyásolják az éjszakánkat?

Hangok Kép forrása: tumblr, lacooletchic

Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy alvás közben beépítette álmába a reggeli ébresztőóra hangját, melyet így sípnak, netán riasztónak képzelt. Nem véletlen, hiszen a szagokhoz hasonlóan a hangok is megtalálják az utat az agyunkhoz alvás közben.

Ha tudatosan szeretnénk játszani ezzel a jelenséggel, fontos, hogy olyan hangot válasszunk, amely elég halk ahhoz, hogy ne ébresszen fel, ugyanakkor elég hangos ahhoz, hogy mégis érzékeljük.

Manapság számtalan hangszimulátor közül választhatsz, melyet kifejezetten alváshoz terveztek, de akár az interneten is találhatsz ingyenesen letölthető relaxációs zenéket. Az óceán lágy hullámainak hangja például tökéletesen megfelel a célra, ezzel felidézheted a tengerparti nyaralás emlékét álmaidban.

Illatok Kép forrása: bohemiandiesel.com

Meglepő, de igaz: az édes illatok valóban édes álmokhoz vezetnek! Tanulmányok során megállapították, hogy ha az alvási ciklus egy bizonyos pontján virágot szagoltatnak az emberrel, az kellemes álmokat eredményez.

A kénre azonban pont az ellenkezője igaz: ha ilyen szagot érzünk alvás közben, úgy az álmaink is negatív tartalmúak lesznek.

Bár kutatók szerint az említett kísérletet saját hálószobánkban mi magunk nem tudjuk megismételni, a hétköznapokban is előfordulhat, hogy alvás közben egy-egy illat erőteljes hatást gyakorol ránk. Az álmok ugyanis alvásvédő funkcióval bírnak, vagyis ahelyett, hogy felébrednénk ezekre az ingerekre, inkább beépítjük őket álmainkba.