Állandóan elkalandozik a figyelmed? Pofonegyszerű, hatásos koncentráció növelő praktikák

Boros Mariann
Írta: ,

Képtelen vagy 10 percnél tovább egy feladatra összpontosítani, netán a főnöködet hallgatva azt veszed észre, hogy már nem is hallod, amit mond, csak bambulsz, vagy épp az esti programon jár az eszed? Hidd el, vagyunk ezzel így egy páran, sokáig egy dologra koncentrálni nem is olyan egyszerű. Íme, néhány egyszerű, de hatásos tipp, hogy neked is könnyebben menjen!

Pihenés, relaxálás

A megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés nem csak a testi, a szellemi frissesség megőrzése érdekében is fontos, így már azzal hatalmas lépést teszel koncentrációd növelése érdekében, ha eleget alszol (napi 7-8 órát).

Emellett érdemes napközben is beiktatni akár 10-20 perc pihenőt, amikor kikapcsolod a gondolataidat.

Persze ezt könnyű mondani, de hidd el, egy nyugtató zene vagy épp a teljes csend sokat segíthet az ellazulásban, ahogy az is, ha megtanulsz egy-két relaxációs technikát. 

Felismerve a pihenés koncentrációra gyakorolt pozitív hatásait egyébként egyre több nagy cég alakít ki az irodai dolgozók részére úgynevezett nyugiszobát, hogy legyen hova félrevonulni napközben pár percre.

Rendszeres sport

A rendszeres sport nem csak a testet, az elmét is karban tartja, sőt már napi fél óra gyaloglás is jótékonyan hat a szervezetre.

Ha például tanulás közben érzed úgy, hogy lankad a figyelmed, akkor is jót tesz egy a friss levegőn tett pár perces séta, mely után feltöltődve tudsz visszatérni a feladathoz.

Ugyanakkor kutatások bizonyítják, hogy sport után jobban fog az agy, a könnyű fizikai megterhelés jótékonyan hat a koncentrációs készségre, az állóképességet növelő mozgásformák pedig (futás, úszás) kimondottan javasoltak.