Ez az alacsony önbizalom 5 leggyakoribb oka

Zabolai Margit
Írta: ,

Bátraké a szerencse, aki pedig marad, az lemarad, halljuk mindenhonnan. De vajon miért olyan nehéz egyeseknek önbizalmat találni a modern világban, ahol pedig állandóan azt harsogjuk, hogy mindenki különleges és mindenki tehetséges valamiben? A belső határozottság meglelését számos tényező hátráltathatja.

1. Gének és alaptermészet

Bár az önbizalom fejleszthető, akár az énektudás, az is igaz, hogy nem mindenki születik egyforma képességekkel, és lesz, akinek könnyebben, másoknak nehezebben megy majd a saját hangjuk megtalálása. Kutatások igazolták, hogy az, ahogyan önmagunkat látjuk, bizonyos mértékig születésünktől kezdve kódolva van bennünk. A szerotonin, a boldogsághoz kapcsolódó neurotranszmitter és az oxitocin, a „buzogó hormon" gátolható bizonyos genetikai változatokkal. Az önbizalomhoz kötődő személyiségjegyek körülbelül 25-50 százaléka örökölhető, de ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne javítani valaki önbizalmán.

Fontos azonban tudni, hogy ha gondjaid vannak ezen a téren, az nem feltétlenül a te hibád – lehet örökletes hajlam is, ami miatt neked egyszerűen több dolgod van ezzel a területtel, mint azoknak, akik természetes önbizalommal telve születtek.

2. Élettapasztalat

Nem meglepő, de az eddigi életünkben ért hatások is befolyásolhatják az önbizalmunkat. Jellemzően rontanak rajta a korábban átélt traumák, az, ha valakit megaláztak, csúfoltak az iskolában – akár a tanárai, akár a diáktársai – de ha valakit a szülei gyerekként sokszor becsméreltek, másokhoz hasonlítgattak, az szintén kihathat a felnőttkori önbizalomra is.

Ez az alacsony önbizalom 5 leggyakoribb okaKép forrása: photographee.eu/depositphotos.com

Tanulmányok kimutatták, hogy mivel a nők nevelésükből adódóan arra vannak szocializálva, hogy többet aggódjanak mások véleménye miatt, kevesebbet mernek kockáztatni, így akárcsak a faji vagy szexuális kisebbséghez tartozás, a biológiai nem is befolyásolhatja az önbizalmat.

3. Téves ismeretek

Az önbizalom hiánya abból is eredhet, hogy nem ismered a magabiztosság „játékszabályait". Például, ha úgy gondolod, hogy magabiztosnak kell lenned ahhoz, hogy magabiztosan cselekedj, akkor eleve kudarcra vagy ítélve – azt fogod érezni, hogy mivel a határozottság hiányzik belőled, biztosan nem is fogsz tudni megfelelni.

A perfekcionizmus a hibás gondolkodás egy másik formája, amely hozzájárul az alacsony önbizalomhoz. Ebben az esetben sokszor megfigyelhető, hogy a gondolat a tett halála lesz, mivel valaki túl sokat agyal azon, hogy milyen hibákat véthet esetleg, ezért inkább eleve nem is cselekszik.

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv