Aki kíváncsi, tovább él? Így hat a személyiséged az egészségedre

Sándor Alexandra
Írta: ,
Aki kíváncsi, tovább él? Így hat a személyiséged az egészségedre

Gondoltad volna, hogy a kitartó és kíváncsi emberek vannak a legjobb bőrben, míg az idegeskedés, illetve a morcosság hajlamosít a betegségre? A Washington Egyetem szakértői – Joshua Jackson professzor és csapata – a következőképpen hozták összefüggésbe a lelki alkatot a fizikai állapottal. Te vajon veszélyben vagy?

Lelkiismeretesség

Azok, akik a pszichológiában a „nagy ötök” fedőnéven ismert személyiségjegyek közül különösen sok lelkiismeretességet alátámasztó pontot értek el a teszt során, általában keményen dolgoznak, megbízhatóak, kötelességtudóak és jó az önkontrolljuk.

Szeretik, ha minden a tervek szerint halad körülöttük.

A tudósok kimutatták, hogy az egytől négyig terjedő lelkiismeretesség-skálán egypontnyi emelkedés 37%-kal csökkenti a stroke, 27%-kal a magas vérnyomás, 23%-kal az ízületi gyulladás, valamint 20%-kal a cukorbetegség kockázatát.

Ez valószínűleg annak tudható be, hogy az érintettek céltudatossága és kitartása az egészséges életmódbeli döntésekre is kiterjed, így kiegyensúlyozottabban táplálkoznak, továbbá rendszeresebben mozognak.

Nyitottság

A nyitott emberek kíváncsiak, fantáziadúsak, szívesen merülnek el új ötletekben, és széleskörű az érdeklődésük.

A nyitottság egytől négyig terjedő skáláján egypontnyi emelkedés 31%-kal mérsékeli a stroke, 17%-kal a szívbetegség, 29%-kal a magas vérnyomás és 21%-kal az ízületi gondok kialakulásának veszélyét.

A szakértők úgy vélik, hogy a nyitott személyiségűek titka a kreatív és hatékony stresszkezelés, továbbá az érzékletesebb kommunikáció az orvosokkal.

Ha zárkózottnak tartod magad, és nem szeretsz új dolgokat engedni az életedbe, érdemes pont egy stressz-levezetési módszerrel kezdened a sort: vár a relaxáció, a jóga, a meditáció, a séta vagy akár a rendszeres sport!