Ahogyan a babonák hatnak a mentális egészségedre - pszichológusok szerint

Nagy Niki
Írta: ,

Tedd a szívedre a kezedet: tudod, hogy a babonáknak semmi valódi alapjuk nincs, mégis kicsit rosszabb érzéssel kelsz fel péntek 13-án, vagy nem szívesen indulsz el vizsgázni a szerencsét hozó nyakláncod, tollad, füzeted nélkül? Ha választhatsz, inkább nem a 13-ik sorba ülsz a repülőn, és ha fekete macska megy át előtted az úton, azért kicsit óvatosabb vagy a nap további részében?

Nem vagy egyedül – a legtöbben tudjuk, hogy az ilyen babonák irracionálisak, mégis valamilyen szinten hiszünk bennük. Ennek pedig pszichológiai gyökerei vannak.

Pszichológusok szerint az egész jelenség eredete az úgynevezett kettős gondolkodási modellre vezethető vissza, ami azt jelenti, hogy az emberek általában két szinten reagálnak egy jelenségre: az első a gyors, az ösztönös, a második pedig a lassabb, az átgondolt.

A babonás helyzetekre elsőre a gyors reakció az, hogy tartani kezdünk a szituációtól, a lassabb pedig az, hogy racionálisan rájövünk, semmi okunk nincs félni például a péntek 13-ától, vagy a fekete macskától.

Ezután persze még nem biztos, hogy megváltoztatjuk az első reakciónkat, de általában már átgondoltabb döntést hozunk: otthon maradunk-e, és beteget jelentünk a balszerencsés pénteken, vagy nem zavartatjuk magunkat, és elindulunk a dolgunkra.

A babonáknak azonban evolúciós előnyeik is vannak, és ez az oka annak, hogy a legtöbb nem kopott ki a köztudatból: generációról generációra adják tovább az emberek, mivel csökkenti a szorongást az ismeretlentől, olyan érzést nyújt, mintha valamilyen szinten lenne kontrollunk az életünk felett. Erre tipikusan jó példa az, hogy sokszor a hotelekben nincs 13-as szoba, vagy 13-as emelet: bár a veszélyeket nem lehet teljesen kivédeni, olyan érzés, mintha ezzel már tettünk volna valamit azért, hogy nagyobb biztonságban legyünk.

De mi a helyzet a kabalatárgyakkal és társaikkal?

Pszichológusok szerint ezek is kifejezetten hasznosak, mivel növelhetik a teljesítményt: egyfajta placebóként hatnak az emberre, ezzel már alapvetően megnövelve az esélyét arra, hogy jól teljesítsen. Egy fontos esemény bizonytalan kimenetele nagyon sok szorongást generálhat, ami viszont rontja a teljesítményt – ezért is megnyugtató, ha valakinek van egy szerencsét hozó kabalája, ami ezt a szorongást fel tudja oldani.

Ráadásul legtöbben a „jobb félni, mint megijedni” elve alapján élünk: hiába tudjuk, hogy nem történik semmi baj, ha átsétálunk egy létra alatt, ha megtehetjük, hogy kikerüljük, megtesszük, biztos, ami biztos.

A babona érvényesítése nem kerül akkora erőfeszítésbe, mint amekkora a lehetséges balszerencse lenne, ha nem teszünk úgy, ahogy a babona megkívánja.

Persze semmiképpen nem jó, ha valaki túlzásba viszi a babonákhoz való ragaszkodást, de egy bizonyos szintig az ilyen hiedelmek még hasznosak is lehetnek társadalmi és egyéni szinten is.

Képek forrása: AlexGukBO/Depositphotos.comblackcurrent/Depositphotos.com

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv