Ágnes asszony szindróma: a rend- és tisztaságmánia

Jankovics Anna
Írta: ,
Ágnes asszony szindróma: a rend- és tisztaságmánia
Minden ember szereti maga körül a rendet. Amikor valaki igényes a környezetére, az még nem jelenti azt, hogy probléma van, de ha több, mint egy órát tölt takarítással naponta, az már egy előjel. Az sem egészséges, ha egy csábító programot mond le valaki, és inkább takarít, rendet rak.
Miért nem jó a túl nagy rend?

Mindenki szereti, ha nem kell keresgélnie a holmijait, jó dolog, ha egy logikus rendben megtalál mindent az ember, a keresgélés idővesztesége nélkül. Ez kiküszöböli a felesleges stresszt. Ám igaz az a mondás is, hogy a rend megöli a szenvedélyt - itt most nem csak a szexualitásra gondolok.
A rendetlenségnek van inspiráló hatása, és nem feltétlenül csak a rendrakásra inspirálhat. Inspiratív inger lehet az, hogy tárgyak - azaz formák -, színek máshol, más elrendezésben vannak, mint az addig megszokott. Akár arra is késztethet minket, hogy rendezzük át a lakást, mert rájövünk, hogy egyes tárgyak jobban mutatnak a lakás másik felében.

Miért nem jó a túl nagy tisztaság?

Hatalmas tévhit az, hogy a baktériumok károsak ránk nézve. Ezt régen is tudták, de a különböző tisztítószerek reklámjai, a misztikus, hisztériát okozó betegségek hatására az emberek túlzott tisztálkodásba kezdtek, ami mára létforma lett, ez az alap.

A baktériumok fontosak az ember számára.
Ott vannak milliárdos számban, a beleinkben, az emésztést segítve. Vagy a bőrünkön egy savas, védekező közeget teremtve. A baktériumok számának kordában tartása egy egészséges ember számára felesleges. A túlzott tisztaság okozhat allergiát, gyenge immunrendszert, a sok kemikália használata pedig magában hordozza a rákkeltő hatást, és azt, hogy folyamatosan mérgezzük magunkat, számunkra ismeretlen, kiszámíthatatlan anyagokkal.

Fókuszban

3 napos őszi nagytakarítás - Ha ezeket a lépéseket betartod, az egész lakás ragyogni fog!

Rakd össze a top tisztítós kosarat: 6 kellék takarításhoz, amikkel gyerekjáték lesz az otthonod tisztán tartása

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján