Az aggódás több energiát vesz el, mint a cselekvés – 4 tipp, hogy kivédd

Kovács Andrea
Írta: ,
Az aggódás több energiát vesz el, mint a cselekvés – 4 tipp, hogy kivédd

Észrevetted már, hogy milyen gyakran aggódsz? És valld be magadnak, hogy a legtöbb esetben feleslegesen. „Vajon elkészülök a prezentációval határidőre?”, „Tetszem neki?”, „Engem beszélnek ki a kollégáim?”. Felesleges kérdések, melyek csak az energiádat emésztik fel. Ideje elhagynod ezt a rossz szokást!

Tulajdonképpen miért is aggódsz? Kép forrása: blog.urbanoutfitters.com

Tedd fel magadnak a kérdést! Tényleg megér annyit az a dolog, ami miatt görcsbe szorul a gyomrod, vagy csak te csinálsz bolhából elefántot.

A legtöbb esetben, mikor éppen halálra aggódod magad, utólag jössz rá, hogy igaziból kár volt annyit stresszelni. De akkor már tudat alatt elindítottál egy olyan folyamatot, ami szokásoddá válik és nagyon nehéz tőle megszabadulni.

Éppen ezért jobb, ha el sem kezded. Amikor érzed, hogy megint elkezdenél aggódni, akkor ülj le és gondold végig a dolgokat, vedd számításba a legrosszabb eshetőséget, mert utána már kevésbé lesz benned félelem.

Nem vagy gondolatolvasó! Kép forrása: igigigeneralstore.com

Mikor éppen azon aggódsz, hogy mások mit gondolnak rólad, vagy miről beszélnek a hátad mögött, akkor megint másokkal vagy elfoglalva és nem magaddal. Ez mind annak a jele, hogy nem vagy biztos magadban, ezért folyamatosan azon parázol, hogy ki mit mond, vagy gondol rólad.

Őszintén, ha ki akarnak beszélni, úgyis ki fognak, ha rosszakat gondolnak rólad, az nem a te problémád. Ha úgy érzed, hogy például az egyik kollégád kibeszél a hátad mögött, akkor légy egyenes, állj elé és szegezd hozzá a kérdést.

Két dolog történhet: vagy letagadja és még téged néz bolondnak, vagy annyira meglepődik, hogy szóhoz sem jut, mivel meg se fordult a fejében, hogy rólad rosszakat mondjon. Ez egy win-win helyzet, mivel tisztázzátok a dolgot, te megnyugszol és végre nem emészted magad emiatt, ő pedig látja, hogy korrekt vagy és bármikor számíthat az őszinteségedre. Tanuld meg, hogy nem vagy gondolatolvasó, inkább kérdezz!

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!