A vétkes mindig életben marad? Az autóbalesetek lelki oldala

Jankovics Anna
Írta: ,

Amikor egy autóbaleset során a vétkes sofőr életben marad, sokszor teszik fel az emberek a kérdést: miért a vétleneknek kell meghalniuk, a vétkes, a balesetet okozó viszont miért marad életben…

Amikor fiatalon válik valaki „bűnössé”

Nem véletlen, hogy a gyerekek tetteiért a szülők, a felnőttek felelősek. A felelősségteljes felnőtté érés mindenkinél más korban következik be, addig pedig a szülő dolga az, hogy gyerekének döntéseit felülbírálja.

Ahogy a szülő felelőssége az is, hogy egy – egészséges – „gyerek” 20 éves korára képes legyen felelősségteljes döntést hozni. Nézzük a következő esetet: 

Egy 20 éves fiúnak nincs pénze autóra, bár már van jogosítványa. Szülei kölcsönadják neki kocsijukat, mondjuk egy Audit, ami biztonságos, gyors autó. A „gyerek” kipróbálja, hogy „mit bír” a kocsi, ezt barátainak is meg akarja mutatni.

Mivel nem akar kárt tenni szülei féltve őrzött kocsijában, mindezt nem földúton teszi, hanem egy közúton. Rosszul méri fel a helyzetet tapasztalatlansága okán, és megtörténik a baj.


Tippek: Hogyan nevelheted felelősségteljes embernek a gyermekedet?


Ki a felelős?

A szülő, mert a szülő ismeri legjobban saját gyerekét, tehát ismernie kell azt is, hogy a gyerek mennyire „felelős” felnőtt.

Az a szülő, aki „gyenge” gyerekének önbizalmát egy kölcsön adott kocsival akarja építeni, veszélyezteti saját gyerekét is, ahogy a többi közlekedőt is.

Az a szülő, aki nem tanítja meg gyerekének, hogy vannak szabályok, melyeket minden esetben kötelező betartani, felelőssé tehető.

Az oktatási rendszer is felelős, mert nem méri fel azt, hogy kinek a kezébe ad jogosítványt – hiszen a jogosítvány megszerzése üzlet. Tanítani valamit egy gyorstalpalón, hogy meg legyen a készség és alaptudás, más, mint teljes értékű jogosítványt adni valakinek a kezébe, akiről nem tudják, hogy mennyire felelősségteljes.

Csak ezután tehető felelőssé a balesetet okozó fiatal. Tegyük kezünket a szívünkre: mindannyian követtünk el olyan dolgot, ami saját, vagy környezetünk testi épségét veszélyeztette, miközben fel sem fogtuk, hogy milyen következményei lehetnek.