A szomszéd fűje mindig zöldebb? Miért mindig az kell, ami másé?

Berényi Nóri
Írta: ,

Megfigyelted már magadat, hogy milyen érzés kerít hatalmába, mikor egy régóta vágyott dolgot végre magadénak tudhatsz? Nyilván nem marad el a kezdetleges öröm, ám egy idő után, akár az internetet böngészve, akár csak sétálva az utcán, találsz valamit, ami még annál a dolognál is jobban tetszik, ami addig a céljaidat tükrözte. A körforgás pedig nem áll le, ugyanis mindig lesz valaki, aki okosabb, csinosabb és viccesebb, mint te. De nyugi, ez csak a látszat.

A fogyasztói társadalom Kép forrása: stephaniesterjovski.com

Nem kell ahhoz közgazdásznak lenned, hogy igaz valójában lásd a fogyasztói társadalom csapdáit, ugyanis mindenki ebben él.

A multik az örök elégedetlenségre ösztönöznek, hiszen mihez tudnának kezdeni egy olyan emberrel, aki teljes elégedettségben él? Az az ember nem venné meg a legújabb telefonokat, laptopokat és nem érdekelné az újabb és újabb ruhakínálat az üzletekben.

Csakhogy nagyon nehéz kivonni magunkat ebből az egészből, hiszen mindenki vágyik a szép és jó dolgokra, ráadásul igenis nagy örömmel tölt el, ha néhanapján megajándékozzuk magunkat egy-két aprósággal.

A megoldás nem az, hogy mától megpróbálod kívülállóként szemlélni a fogyasztói társadalmat, hanem, mint mindenben, itt is a mértéket kell megtalálnod.

Másokat tökéletesnek látunk Kép forrása: i.pinimg.com

Magunkat viszont sokszor a legrosszabb színben tűntetjük fel. Ismerős érzés, nem?

És nem is kell Hollywood-ig menned, hogy ezt belásd.

Ha őszinte vagy magadhoz, akkor biztos a te környezetedben is van olyan személy, akit még, ha minimálisan is, de irigyelsz.

Lehet, hogy éppen olyan munkája van, amiről te csak álmodozol, vagy olyan párkapcsolatban él, ami kívülről töretlen, de az is elképzelhető, hogy egy- egy külső tulajdonsága az, amit magadon is szívesen látnál.

És most szeretnénk megnyugtatni, hogy valószínűleg ez az ember is irigykedik valakire a szíve mélyén. Mert hajlamosak vagyunk másokat tökéletesnek látni, pedig a saját magad tökéletlenségében te is tökéletes vagy.

Ideje, hogy a saját életed irigye legyél.