A szemkontaktus szerepe – kommunikálj a tekinteteddel

Fodor Veronika
Írta: ,

Az ingerek több mint 80 százaléka a szemünkön keresztül érkezik hozzánk. Nem véletlen, hogy az első és sokszor legmeghatározóbb benyomást a szemkontaktus által szerezzük. A szem fogja fel a másik olyan apró és akaratlan mozzanatait, amelyek árulkodnak hangulatáról, érzelmeiről és gondolatairól. Aki figyelmesen tekint mások szemébe, az sokat megtudhat a lélek rezdüléseiről, és azokra a szemkontaktuson keresztül válaszolni is tud.

Az ideális szemkontakus Kép forrása: indiaearl.com

A szemünk az érdeklődés egyik indikátora. De ez nem jelenti azt, hogy a jó szemkontaktus az állandó egymás szemébe nézés, sőt.

Az ideális szemkontaktus, mikor a hallgató fél szinte állandóan a beszélőre figyel, míg ő ritkábban néz a másikra. Ennek az oka, hogy nem vagyunk képesek egyszerre gondolkodni és intenzíven figyelni.

Ezért, aki beszél az gyakran a plafonra, oldalvást vagy lefelé néz, s közben elmerül gondolataiban. Ez nem figyelmetlenség vagy illetlenség, hanem a gondolkodással járó természetes reakció.

Kik néznek farkasszemet? Kép forrása: etsy.com, escherpe

Ha a beszélgető felek a kommunikáció több mint hatvan százalékában egymás szemébe néznek, az azt jelenti, hogy jobban érdeklődnek egymás, mint a szóban forgó téma iránt.

Ez természetesen nem csak a szerelmesekre vonatkozik, hanem az ellenségekre is.

Ha a másik fél kérdésére ellenséges érzésekkel reagálunk, akkor szintén nagymértékben megnő a szemkontaktus időtartama és intenzitása.