A szemkontaktus erejének 5 titka

Írta: ,

„A szem a lélek tükre” – tartja a mondás. Csokorba szedtük, mit mondanak a magatartástudományi szakemberek a szavakat kísérő, vagy éppen helyettesítő tekintetről, amelyet mostantól egy kicsit tudatosabban figyelhetsz a mindennapokban.

Izgalmi állapotot okoz

1/5 Izgalmi állapotot okoz

Ha valakinek egyenesen a szemébe nézel, izgalmi állapotot idézel elő nála.

Az azonban, hogy az illető miként éli ezt meg, a résztvevő felek viszonyától és az egyéb körülményektől is függ.

Egy baljós kinézetű idegen bámulása fenyegetőnek hat, így félelemreakciót vált ki, melyet az állatvilágból is jól ismerünk. Ezért nem tanácsos például kóbor kutya szemébe nézni, hiszen akár támadhat is.

Másrészről viszont nem árulunk el nagy titkot vele, hogy egy szexuális partnerjelölt nézése egészen másfajta zsigeri válaszhoz vezet, és felhívásként szokás értelmezni „keringőre”.

Amennyiben tehát meg szeretnél nyugtatni valakit, az empátiádat csak az érdeklődésedet megerősítő minimális szemkontaktussal fejezd ki, különben ellenkező hatást fogsz elérni.

Elárulja, igazi-e a mosoly

2/5 Elárulja, igazi-e a mosoly

Paul Ekman pszichológus nevéhez fűződik a Duchenne-mosoly elmélete, mely nem más, mint a valódi, őszinte öröm kifejezése.

Ennél összeszűkül a szem, illetve szarkalábak jelennek meg a külső sarkában.

Ha valakinél ilyet látsz, biztos lehetsz benne: tényleg boldog, amikor veled beszélget.

Az álmosoly azonban csak a szájat érinti: az ajkak hiába húzódnak fülig, és az arc almácskája hiába vándorol feljebb, ha a szem rezzenéstelen.

Fontos tudnod, hogy utóbbi sem feltétlenül rossz szándék vagy szándékos hazugság jele.

Előfordulhat, hogy a másik fél csak nem akar téged terhelni a problémáival, vagy szeretne megfelelni a külső elvárásoknak. Bátran kérdezz rá a dologra, ha vagytok olyan közeli kapcsolatban!

A tág pupilla vonzóbbá tesz

3/5 A tág pupilla vonzóbbá tesz

Amikor valaki vagy valami iránt érdeklődsz, a pupillád kitágul. Egy kísérlet során a szakértők úgy módosítottak nőket ábrázoló képeket, hogy a szembogaruk nagyobbnak tűnjön.

Bebizonyosodott, hogy a fotókról véleményt alkotók sokkal vonzóbbnak látták az így szerkesztett portrékat, mint azokat, amelyeken a hölgyeknek normális méretű pupillájuk volt.

Ennek az észlelése általában nem tudatos; tehát amikor egy férfi szemébe nézel, és még a nevedet is elfelejted, nem jutsz rögtön arra a következtetésre, hogy „hú, de kitágult a pupillája, akkor biztos érdeklem!”

Most már viszont, hogy birtokában vagy ennek az infónak, megfigyelheted akár tudatosan!

Ha kölcsönös, gyengéd érzelmeket jelez

4/5 Ha kölcsönös, gyengéd érzelmeket jelez

Akik spontán, hosszan és elmélyülten néznek egymás szemébe, azokat tagadhatatlanul gyengéd érzelmek kötik össze.

Ez lehet szeretet, ám ha fizikai vonzalom is társul hozzá, túlzás nélkül szerelemről beszélhetünk.

A néhány másodperces szemezés természetesen még a flört kategóriájába tartozik – teljesen más, ha ennél jóval huzamosabb ideig el tudsz valakinek a tekintetében veszni.

Egymás nézegetésének gyakorisága és időtartama a szerelembe esés folyamatának talán legpontosabb indikátora.

Lebuktatja a hazudozót

5/5 Lebuktatja a hazudozót

Sokan azt hiszik, hogy a hazug ember nem néz a másik szemébe.

A nonverbális kommunikációról szóló kutatások azonban azt az eredményt hozták, hogy a füllentők több szemkontaktust használnak, mint az igazmondók.

A magyarázat szerint előbbiek „plusz kört futnak”, hogy a lehető legmeggyőzőbben adják elő, amit akarnak.

A túlzásba vitt szemkontaktus azonban ellenkező hatást vált ki a fogadó félből, aki ennek hatására ösztönösen kételkedni kezd a hallottakban.

Te tudatosan használod a szemkontaktust? Szerinted is többet lehet vele közölni, mint szavakkal?