A paranoia társadalma: mitől rettegünk mindannyian?

Jankovics Anna
Írta: ,

A világ kollektív lélekfejlődése olyan lejtőn halad lefelé, ami az emberiség újabb tömeges pusztulásához – egy újabb világháborúhoz, vagy a civilizáció lerombolásához – vezet. Ez pedig a kollektív paranoia: ki akarják a szegény embert irtani ebola és egyéb fertőzések, a HAARP és háborúk, az egészségtelen élelmiszerek és felesleges gyógyszerek által, a maradékot pedig rabszolgaként akarják hasznosítani. Állítólag…

A teremtő gondolatok

Akkor kezdődött a világparanoia, amikor megjelentek az első, szörnyű tényeket összefoglaló könyvek és filmek, amiben nem létező logikai összefüggésekre világítottak rá – hiszen az ember mindenben logikát és összefüggést keres.

Mivel a bárgyú, szerelmes történetek már unalmasak voltak, valami „intelligensebb” közszórakoztatás kellett, ami az emberek érdeklődését fenntartja: megszülettek a részigazságokra épülő összeesküvés-történetek, majd a filmek.

Főleg a kommunista országokban lett ennek nagy divatja, hiszen a kommunizmus az emberi kapcsolatokat, a bizalmat ingatta meg, központilag.

Sokkal nagyobb esélye volt annak, hogy itt talál táptalajra a tömeges paranoia.

Mi által vagyunk irányíthatók?

A félelmeink által. Ugyanis sokáig akarunk élni: szép és egészséges testben, viszonylagos gazdagságban.

Egyszerűen félünk, vagy inkább rettegünk az igazi, nem épp ideális élettől.

Egy egyszerű példa: a kozmetikai reklámok is a félelmeinkre épülnek – igen agresszív módon, hiszen erős kontrasztokat használ: a reklámban negyvenévesnek „elsütött” reklámarc valójában harminc sincs (vagy épp egy modell, feljavítva), te pedig este, „dögfáradtan” ötvennek látszol, érzed magad.

Tenned kell valamit, hiszen urad tegnap is megnézte a szomszéd harmincéves dögös feleségét – azaz figyelme nem osztatlanul csak a tiéd…