A NEM! ereje – avagy így válik javadra az elutasítás

Kerekes Vivien
Írta: ,
A NEM! ereje – avagy így válik javadra az elutasítás

Amikor a legjobb barátaidról beszélsz, valószínűleg te is azokra az emberekre gondolsz, akik kedvesek és figyelmesek veled, támogatnak a nehéz időszakokban, és segítenek meghozni a komoly döntéseket. Természetesen ezek a tulajdonságok nagyon fontosak, de létezik egy olyasfajta támogatás is, ami meglepően pozitívan hat a személyiségedre: ez pedig maga az elutasítás.

Különbség elutasítások között Kép forrása: pincel-photos.blogspot.hu

Életed során legalább egyszer biztosan neked is mondtak nemet, és valószínűleg a sértő, már-már fájdalmas szavak sem hangzanak ismeretlenül. Persze mi nem kifejezetten erre a típusú kritikára gondoltunk.

Létezik ugyanis támogató elutasítás is: amikor a közeli ismerőseid megosztják veled a véleményüket egy-egy ötleteddel vagy viselkedéseddel kapcsolatosan – és ez pedig ellenkezik a tiéddel. Ennek tükrében háromféle elutasítást különböztetnek meg szakértők, amelyek pozitívan hatnak az életedre, és nem is olyan rosszak, mint amilyennek az adott szituációban gondolnánk őket.

Az első fontos, pozitív típusú elutasítás a MEGTAGADÁS. A felnőttkorban elért sikerek egyik oka általában az, hogy a szüleink gyerekkorunkban nem engedték, hogy akkor feküdjünk le iskolaidőben, amikor kedvünk tartotta, ahogy azt sem, hogy kihagyjuk a házi feladatot, vagy lógjunk a suliból.

Akkoriban legtöbbször egyáltalán nem értettünk egyet velük, de utólag beláthatjuk, ezzel csak jót akartak nekünk, hogy a későbbiekben minden téren meg tudjuk állni a helyünket a világban.

Ugyanez az elutasítás a felnőtt korban gyakran vezet elégedetlenséghez; például amikor az orvos nem hajlandó egy beteg kérésére felírni a nyugtatót, mert tudja, hogy hosszú távon épp a megvonás lenne a jó megoldás.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!