A NEM! ereje – avagy így válik javadra az elutasítás

Írta: ,

Amikor a legjobb barátaidról beszélsz, valószínűleg te is azokra az emberekre gondolsz, akik kedvesek és figyelmesek veled, támogatnak a nehéz időszakokban, és segítenek meghozni a komoly döntéseket. Természetesen ezek a tulajdonságok nagyon fontosak, de létezik egy olyasfajta támogatás is, ami meglepően pozitívan hat a személyiségedre: ez pedig maga az elutasítás.

Különbség elutasítások között Kép forrása: pincel-photos.blogspot.hu

1/4 Különbség elutasítások között

Életed során legalább egyszer biztosan neked is mondtak nemet, és valószínűleg a sértő, már-már fájdalmas szavak sem hangzanak ismeretlenül. Persze mi nem kifejezetten erre a típusú kritikára gondoltunk.

Létezik ugyanis támogató elutasítás is: amikor a közeli ismerőseid megosztják veled a véleményüket egy-egy ötleteddel vagy viselkedéseddel kapcsolatosan – és ez pedig ellenkezik a tiéddel. Ennek tükrében háromféle elutasítást különböztetnek meg szakértők, amelyek pozitívan hatnak az életedre, és nem is olyan rosszak, mint amilyennek az adott szituációban gondolnánk őket.

2/4 Az első: a megtagadás

Az első fontos, pozitív típusú elutasítás a MEGTAGADÁS. A felnőttkorban elért sikerek egyik oka általában az, hogy a szüleink gyerekkorunkban nem engedték, hogy akkor feküdjünk le iskolaidőben, amikor kedvünk tartotta, ahogy azt sem, hogy kihagyjuk a házi feladatot, vagy lógjunk a suliból.

Akkoriban legtöbbször egyáltalán nem értettünk egyet velük, de utólag beláthatjuk, ezzel csak jót akartak nekünk, hogy a későbbiekben minden téren meg tudjuk állni a helyünket a világban.

Ugyanez az elutasítás a felnőtt korban gyakran vezet elégedetlenséghez; például amikor az orvos nem hajlandó egy beteg kérésére felírni a nyugtatót, mert tudja, hogy hosszú távon épp a megvonás lenne a jó megoldás.

3/4 A második: az átformálás

A második típus az ÁTFORMÁLÁS, ami akkor következik be, ha egy egyébként téged gyakran támogató személy elutasítja a véleményed valamivel kapcsolatban, és ezzel arra motivál, hogy más szemszögből tekints a problémára.

Például, képzeld magad elé azt a szituációt, amikor egy barátoddal beszélgetsz, és elkezdesz sírni. Persze te automatikusan megpróbálod letörölni a könnyeidet, és elnézést kérsz a kirohanásod miatt. Egy közeli barát ilyenkor elutasítja a bocsánatkérésed, és megosztja veled, hogy ez egyáltalán nem kínos; sőt, ettől úgy érzi, képes vagy teljesen megbízni benne. Ezzel a megközelítéssel pedig eléri, hogy átformálja a véleményed, és másképp tekints a helyzetre.

A harmadik: az átirányítás Kép forrása: styledavenue.com

4/4 A harmadik: az átirányítás

Veled is előfordult már, hogy egy ismerősödhöz fordultál segítségért, ő viszont nemet mondott? Ha viszont ezek után továbbküldött valakihez, aki jobban ért a problémához, azzal valójában többet segített, mint először gondoltad volna: ez ugyanis a harmadik típusú elutasítás, az ÁTIRÁNYÍTÁS.

Ilyenkor ők nemet mondanak a kérésedre, és nem vállalják a problémamegoldó szerepét, de mégis támogatják a megoldást. Így pedig kijelenthetjük, hogy sokszor a fejlődésünkben leginkább résztvevő személyek nem a kedves, mindenben velünk egyetértő barátaink, hanem azok, akik olykor elutasítanak minket – ezáltal pedig arra késztetnek, hogy megküzdjünk a kihívásokkal.