A mesehősök ritkán depressziósak – vajon miért?

Írta: ,

Bizonyára egyikünk sem hallott még olyat, hogy egy mesehős hosszú ideig depressziós lett volna. Mi lehet ennek az oka? Mi a jelentősége az életünkben a véletleneknek és a változásoknak?

A véletlenek

1/5 A véletlenek

Életfeladatunkat általában már nagyon korán megsejtjük. Az első jelek véletlenekben, látszólagos semmiségekben mutatkoznak meg.

Ezek egy olyan ismeretlen világ üzenetei, amelyhez  – mi, akik hősök vagy hősnők vagyunk, csak nem tudunk róla – még nem nőttünk fel. Sorsfeladatunkra utal gyakran már a nevünk is: következtetni tudunk rá, ha a keresztnevünk jelentésének utánanézünk.

Az indián nevek (pl. „Farkasokkal Táncoló”) jellegzetes példái ennek.


Tudtad? Így lesz boldog a gyermek, aki a lelkedben él


A Ben Hur című filmben az indítja el az események láncolatát, hogy egy kislány kezéből kiesik a virágcserép. Ilyen véletlenek alakítják az életünket.

Amikor problémáink eredetét és megoldását keressük, visszafelé indulva el az időben, a tudatalattinkból előjövő emlékek segítségével meglelhetjük az utunkon a kiindulópontot, és a múltbeli élményeket feldolgozva a továbbvezető irányt. 

A saját út

2/5 A saját út

A depresszió általában akkor következik be, amikor megtagadjuk saját utunkat, és meg akarunk felelni a családi és társadalmi elvárásoknak.

„A valóságban gyakori, a mítoszokban és a mesékben pedig nem ritka, hogy az üzenet süket fülekre talál, és nem kap választ.

Bármennyire is nagy erővel robbanjon be az életünkbe, mindig van rá lehetőség, hogy kitérjünk előle, és ezzel elaprózzuk saját magunkat.

A süketség, ahelyett hogy átélné, megváltoztatja az élményt, méghozzá negatív irányban. (…) Csak az marad neki, hogy mindig újabb és újabb problémákat találjon ki magának, és átadja magát a fokozatos hanyatlásnak.” (Rüdiger Dahlke)

Elutasítás és depresszió

3/5 Elutasítás és depresszió

Életfeladatunk elutasítása depressziót okoz, még akkor is, ha a betegség csak később jelentkezik. Létünket tagadjuk meg, ha megtagadjuk életfeladatunkat.

A feladat kisebb élethelyzetekre is vonatkozhat. A jelek felbukkanhatnak tervek, ötletek és látomások formájában. A régi, negatív eseményeket el kell engedni, és új életet kell kezdeni.

A depresszió az elutasítás következménye. Minél tovább tart az új fejlődési szakasz elutasítása, annál súlyosabbá válhat ez az állapot. 

Depresszió és változások

4/5 Depresszió és változások

A bibliai történetben a tékozló fiúnak élete minden krízishelyzetében meg kell birkóznia a depresszióval.

Például azután, hogy eljátszotta az örökségét, amikor elmenekül otthonról, és még élete derekán sem látja élete értelmét.

De mindig képes a továbblépésre, végül pedig hazatalál. A kudarcok és a kétségbeesés megnehezítik az életét, mégis rátalál a céljára.

Vele ellentétben a másik fiú, aki otthon marad, súlyos depresszióban szenved, mert nem képes a kezébe venni a sorsát. 

A hős útja

5/5 A hős útja

„Aki meghallja az élet üzenetét, azt fogja érezni, hogy az élet titokzatos erővel ruházza fel, és eddig nem remélt módokon és meglepő csatornákon nyújt számára segítséget. (…)

Az elindulást egy megpróbáltatásokkal teli út követi – egy izgalmas utazás a nagyvilágba.

A hős elindul, hogy megtanulja a félelmet, és kiállja azokat a próbákat, amelyek hívják, és amelyeknek a segítségével be tudja bizonyítani, hogy felnőtt az élet kihívásaihoz.

Kemény harcokat kell megvívnia, hogy megismerje lelkének sötétségét, és kioltsa a benne rejlő sárkányok és szörnyetegek életét.” (Rüdiger Dahlke)

Cikkünk megírásához Rüdiger Dahlke Depresszió – a pozitív lehetőségek tárháza (Édesvíz Kiadó, 2007) című könyvet használtuk.