A legnagyobb tévhit a konfliktuskezelésben: legjobb védekezés a támadás

Jankovics Anna
Írta: ,
A legnagyobb tévhit a konfliktuskezelésben: legjobb védekezés a támadás
Felvetődött bennem a kérdés, hogy ki és milyen helyzetben mondta ezt először: legjobb védekezés a támadás. Hatékonynak hatékony, hiszen elé megyünk a dolgoknak, jobb esélyeink vannak a győzelemre egy szócsatában, feszültségünket is könnyebben vezetjük le, gondolkozni sem szükséges a rövid távú cél, a győzelem eléréséhez, saját viselkedésünkön. Úgyhogy igen, ez egy gyors és kényelmes megoldás, ha jók vagyunk a szóforgatásban, és jó reakcióidővel rendelkezünk. De vajon előnyünkre válik minden helyzetben?
A perpetuum mobile

A düh, harag, agresszió nem csak káros, hanem egyben öngerjesztő folyamat is. A másik emberről visszapattant ,,dühlabdát” nagyobbra dagasztjuk és visszaküldjük a feladónak. Ez a ,,ki mondd nagyobbat, fájóbbat” játék.
Érdemes elgondolkozni azon, hogy a szeretet, kedvesség is öngerjesztő folyamat, ám sokkal kevesebbet használjuk – akár ,,fegyverként” magunk és környezetünk érdekében. Azon is érdemes elgondolkoznunk, hogy míg az előbbi stressz hormonok milliárdjaival bombázza sejtjeinket, az utóbbi, a szeret, jó érzéssel tölt el minket.

Amikor a kedvesség nagyobb úr

Képzeljük el azt a helyzetet, hogy valaki dühösen próbálja velünk szemben érvényesíteni akaratát, és mi ahelyett, hogy védekeznénk, őszinte szeretettel átöleljük. Egyrészt a másik fél kizökken a düh sodrából, mert meglepődik, másrészt oldódik a feszültség, ami probléma megoldását segíti elő.


Valahol ezt olvastam: ha valakit mosolyogva kényszerítesz ki a bőréből, az is agresszió. Igen az, ám jobb irány, mint a színtiszta düh, a folyamatos védekezés vagy támadás, fenyegetettség érzés. Ha a ,,támadó” fél felé a mosolyod nem cinikus, hanem őszinte, kénytelen átvenni ezt a ,,stílust”, és mivel nincs ,,hazai pályán”, a harag, düh csatája megbukik, helyette elkezd működni az élet.

Fókuszban

Nyugodt alvás a megfázás alatt is! A téli megfázások tünetei alváshiányhoz vezethetnek, mely akár egy éjszaka alatt is negatívan befolyásolhatja az agyműködésünket

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!