A legnagyobb hibák, amiket fiatal felnőttkorban elkövetünk

Írta: ,

Manapság sajnos a felnőttkor dátuma egyre inkább kitolódik, legalábbis ami az önálló életet jelenti, mindenképpen. A tanulmányok sok esetben a húszas évek közepén még javában folynak, a fiatal felnőttek gyakran még a harminchoz közel is kénytelenek otthon lakni. De milyen hibákat követünk el ilyenkor túlságosan is gyakran?

Túl sok káros szenvedélyt űzünk

1/5 Túl sok káros szenvedélyt űzünk

Míg az önállósodás ideje egyre kitolódik, addig a kamaszkor jóval korábban köszönt be a megszokottnál.

A húszas évekre a fiatalok igen jelentős része kipróbálta már a dohányzást, a könnyű drogokat és az alkoholt, sokan felnőttkoruk küszöbére már függővé is váltak.

Bár a leggyakoribb gond a dohányzás, egyes körülmények elősegítik a drogfogyasztást, és az alkohol is a hétvégék, rosszabb esetben a mindennapok része.

Persze óva intünk attól mindenkit, hogy a szórakozást, a bulizást mellőze fiatalkorából, de sajnos köztudott, hogy a kamaszok képtelenek mértéket tartani.

A túl sok káros szenvedély nem csupán a tanulmányokra van rossz hatással, az egészséget is hihetetlen mértékben rombolja, annak ellenére, hogy ekkortájt még elpusztíthatatlannak hisszük magunkat.

Nem tudjuk lezárni a fiatalságot

2/5 Nem tudjuk lezárni a fiatalságot

Csak kevesen lavíroznak ügyesen a fiatalság és a felnőttkor között, ez éppolyan nehéz váltás, mint gyermekből kamasszá válni.

Sokan azonban képtelen felelősséget vállalni, saját döntéseket hozni, mind a párkapcsolatukat, mind a karrierjüket, önállóságukat illetően.

Nem állítjuk, hogy az a normális, ha huszonöt évesen az ember lányának biztos munkahelye, két gyermeke, férje és háza van, ez ritka is, mint a fehér holló.

De az sem éppen ideális, ha ugyanebben a korban csak azért másoddiplomázik valaki, hogy ne kelljen dolgoznia, otthonról végleg elköltöznie, hanem még bulizhasson pár évet.

Természetesen ezt is meg lehet tenni, de minél tovább halogatjuk a halaszthatatlant, később annál nagyobb kihívásokkal nézünk majd szembe.

Nem a megfelelő időben alapítunk családot

3/5 Nem a megfelelő időben alapítunk családot

Bár a családalapításra sosincs ideális idő és körülmény, a sok lehetőség ellenére sokan meg sem próbálnak tudatosan védekezni, egészséges párkapcsolatot kialakítani.

Egy nem kívánt várandósság éppúgy lerombolhatja az álmainkat, mint egy terhességmegszakítás és a túl korán, vagy túl későn vállalt gyermekáldás sem éppen ideális megalapozása a nagybetűs életnek. 

Mindig lesz érv a családalapítás mellett és ellen, a tökéletes alanyt, körülményt éppolyan nehéz megtalálni, mint a megfelelő időpontot.

Ugyanakkor mindent meg kell tenni, hogy minél több szinten működjön a dolog, különben döntéseinkre egy életen át neheztelhetünk.

Nem szánunk elég időt szeretteinkre

4/5 Nem szánunk elég időt szeretteinkre

Fiatalon – kevés kivételtől eltekintve – természetesnek vesszük, hogy szeretteink velünk vannak.

Leginkább távol akarunk kerülni tőlük, hogy önállóságunkat tesztelhessük, ám ennek a természetes leválásnak sokszor érzelmi ridegség a vége.

Ebben nem csupán a kamaszok hibásak, gyakran a szülők sem tudják megfelelően kezelni az új körülményeket, de az biztos, hogy mindkét fél megissza a levét a törődés hiányának.

Bár sokan olyan szerencsések, hogy ebben a korban szüleik még nem kifejezetten idősek, a gyermekvállalás időpontjának kitolódása már érezteti hatását.

A húszas években járó fiatalok szülei nemegyszer az ötvenet, hatvanat tapossák, márpedig ehhez az időponthoz bár nem törvényszerűen, de sokszor csatlakoznak betegségek, sajnálatos esetben komoly problémák.

Ha most nem töltünk elég időt szeretteinkkel, később örökre bánni fogjuk a melléfogást.

Nem teszünk félre eleget

5/5 Nem teszünk félre eleget

A nem túl bizakodó előrejelzések szerint a mai fiataloknak már egyáltalán nem lesz nyugdíjuk, míg az egyébként pozitív kilátásokban bízók is úgy vélik, hogy a kapott összeg a minimumra sem lesz feltétlenül elég.

Nem túl kecsegtetőek a jövőre vetített képek, sokan, de nem elegen ráeszméltek már arra, hogy egyszerűen muszáj félretenni.

Fiatal felnőttként még nagyon távolinak tűnik a nyugdíjas időszak, és nem csoda, hogy sokan képtelenek spórolni, hiszen az alacsony fizetésekből egyébként is hónapról hónapra tengődnek.

Fontos lenne azonban felhívni a figyelmet minél több csatornán arra, hogy nem lehet elég korán elkezdeni takarékoskodni.

A nyugdíjpénztárakat az állam aktuálisan támogatja, kamatokkal és adó visszaigénylési lehetőséggel egyaránt, így a fiatalon meghozott, tudatos döntés hosszú távon rengeteget segíthet.