A legnagyobb hibák, amiket fiatal felnőttkorban elkövetünk

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Manapság sajnos a felnőttkor dátuma egyre inkább kitolódik, legalábbis ami az önálló életet jelenti, mindenképpen. A tanulmányok sok esetben a húszas évek közepén még javában folynak, a fiatal felnőttek gyakran még a harminchoz közel is kénytelenek otthon lakni. De milyen hibákat követünk el ilyenkor túlságosan is gyakran?

Túl sok káros szenvedélyt űzünk

Míg az önállósodás ideje egyre kitolódik, addig a kamaszkor jóval korábban köszönt be a megszokottnál.

A húszas évekre a fiatalok igen jelentős része kipróbálta már a dohányzást, a könnyű drogokat és az alkoholt, sokan felnőttkoruk küszöbére már függővé is váltak.

Bár a leggyakoribb gond a dohányzás, egyes körülmények elősegítik a drogfogyasztást, és az alkohol is a hétvégék, rosszabb esetben a mindennapok része.

Persze óva intünk attól mindenkit, hogy a szórakozást, a bulizást mellőze fiatalkorából, de sajnos köztudott, hogy a kamaszok képtelenek mértéket tartani.

A túl sok káros szenvedély nem csupán a tanulmányokra van rossz hatással, az egészséget is hihetetlen mértékben rombolja, annak ellenére, hogy ekkortájt még elpusztíthatatlannak hisszük magunkat.

Nem tudjuk lezárni a fiatalságot

Csak kevesen lavíroznak ügyesen a fiatalság és a felnőttkor között, ez éppolyan nehéz váltás, mint gyermekből kamasszá válni.

Sokan azonban képtelen felelősséget vállalni, saját döntéseket hozni, mind a párkapcsolatukat, mind a karrierjüket, önállóságukat illetően.

Nem állítjuk, hogy az a normális, ha huszonöt évesen az ember lányának biztos munkahelye, két gyermeke, férje és háza van, ez ritka is, mint a fehér holló.

De az sem éppen ideális, ha ugyanebben a korban csak azért másoddiplomázik valaki, hogy ne kelljen dolgoznia, otthonról végleg elköltöznie, hanem még bulizhasson pár évet.

Természetesen ezt is meg lehet tenni, de minél tovább halogatjuk a halaszthatatlant, később annál nagyobb kihívásokkal nézünk majd szembe.