A leggyakoribb passzív-agresszív mondatok, amelyek megölik a beszélgetést

Sándor Alexandra
Írta: ,

Van valaki az életedben, aki miatt állandóan úgy érzed magad, mintha érzelmi hullámvasúton ülnél? Az egyik pillanatban még kedves veled, a következőben pedig duzzogni kezd? Folyton halogat és patthelyzetektől szenved, s hiába próbálsz neki segíteni, nem fogadja el? Ha bármelyik kérdésre igennel válaszoltál, valószínűleg az illetőre fogsz ismerni a következőkben…

„Nem vagyok dühös!”

Ez olyan, mint az agresszív kismalac és a bicikli esete. „Kuss, így szoktam leszállni!” – mondja a borulás után a viccek hőse. Lehet, hogy a saját érzelmek letagadása egy poén erejéig még mulatságos is.

Amennyiben viszont az illető gyakran tesz így, valószínűleg még saját maga előtt sem vállalja, mi zajlik a lelkében. A passzív-agresszív ember még akkor is kétségbeesetten bizonygatja, hogy nem mérges, ha teljesen felforrt az agyvize.

Persze, ilyenkor nem tudsz mit tenni: a nyugtatgatás valószínűleg csak olaj a tűzre. A lényeg tehát, hogy felismerd a helyzetet, és ne hagyd, hogy sok energiát vegyen el tőled!

„Csinálj, amit akarsz!”

A duzzogás és a további érvelés elől való kitérés a passzív-agresszív emberek egyik legkedveltebb stratégiája.

Mivel ezt a magatartásformát főleg az motiválja, hogy az érintett tart a saját érzései kifejezésének negatív következményeitől, igyekszik úgy tenni, mintha részéről minden oké lenne.

Csak rajtad múlik, hogyan viselkedsz ilyen helyzetben, viszont vésd az eszedbe, hogy ez a kommunikáció a legkevésbé sem őszinte.

Ne csodálkozz tehát, hogy ha tényleg azt csinálod, amit akarsz, utána alaposan kapsz érte a fejedre. Egy visszakérdezést talán megér a dolog, hogy biztosan ezt óhajtja-e.