A különleges adottság sötétebb oldala: Ez a hátránya annak, ha valaki empata

Szirák Viki
Írta: ,

Empatának lenni hatalmas áldás, és rengeteg csodálatos előnnyel jár. Csakhogy még ennek az ajándéknak is vannak hátrányai; ugyanis empatának lenni közel sem olyan egyszerű, mint ahogy azt sokan mások gondolják...

Mi jellemző az empatákra? Kép forrása: phototakes.net

Ő az a személy, aki néhány másodperc alatt meg tudja állapítani, milyen érzés kavarog valakiben, és azonnal együtt tud érezni vele. Szinte képessége van arra, hogy ezzel a nagyfokú megértéssel segítsen lelkileg gyógyulni másoknak, azáltal, hogy ő maga is átveszi a beszélgetőpartnerek hangulatát.

Például tegyük fel, hogy ez a személy párkapcsolatban él, és a pasija stresszesen jön haza, de a férfi megpróbálja ezt elrejteni. Az empata rögtön átlátja a helyzetet, és azonnal ugyanazt a feszültséget kezdi el érezni, mint a párja; még akkor is, ha fogalma sincs, mi történt.

 

Az empaták különlegessége, hogy egy szobába lépve rögtön meg tudják állapítani, épp milyen hangulatok uralkodnak.

Azt gondolnánk, emiatt ügyesen kezelik saját érzéseiket is, de valójában ennek épp az ellenkezője igaz rájuk.

Folyton harcban állnak az érzelmi világukkal, mivel annyira átragad rájuk más emberek hangulata - különösen a szomorúság -, hogy könnyebben eshetnek depresszióba. Nehezen választják el saját érzéseiket a többiekétől, és ez alapjaiban megnehezíti a hétköznapjaikat.

Erre az egyetlen megoldás, ha időnként más empatákkal beszélgetnek, és megpróbálnak több időt egyedül tölteni, hogy legyen lehetőségük gondolkodni.