A közbeszólás, a szipogás és más rossz szokásaink lelki háttere

Írta: ,

Sokunknak vannak rossz szokásai. Ezek között olyanok is előfodulnak, amik másokból undort váltanak ki, mégis nehéz leszokni róluk, mert kialakulásuk hátterében feldolgozatlan lelki problémák húzódnak meg. 

Rágózás

1/5 Rágózás

Egy adott élményt nem tudsz megemészteni és elengedni. Inkább többször átrágod magad rajta. Enyhíted félelmeidet, mint a kisgyerek, ha nő a foga.

Az édes íze megteremti az illúziót, hogy a dolgok rendben vannak. A reklámok szerint a rágógumi frissíti a leheletet.

Mély, ki nem mondott neheztelés vagy harag okoz rossz leheletet.


A rossz lehelet 7 meglepő oka: Nyálkő és menstruáció


Az ízesített rágógumival leplezed a mérgedet, de sajnos idővel csak a rágógumi íze halványodik, a neheztelés viszont megmarad.

Aki hűvösnek, lazának akar tűnni, az a bizonytalanságát és az elfojtott agresszióját akarja leplezni. Hasonló jelentése van a rágcsálásnak is.

A köröm melletti bőr rágása

2/5 A köröm melletti bőr rágása

Említettük, hogy minden rágással kapcsolatos viselkedés az elfojtott agresszió jele.

Amikor valaki a saját testébe harap, az azt jelenti, hogy emészti őt egy bizonyos dolog, és inkább lenyel valamit, de nem mondja ki.

Nem akar senkit megtámadni, inkább hagyja, hogy a probléma rágja őt.

Fájdalmat okoz magának, mert azt reméli, hogy a bűntudata ettől enyhülni fog.

Minél idegesebb lesz valaki egy adott helyzetben, annál erősebben jelentkeznek a feldolgozatlan rossz érzések.

Szipogás

3/5 Szipogás

Az orrszívogatással megpróbáljuk magunkban tartani a problémákat. El nem sírt könnyeket szívunk vissza. Szomorúságunknak nem adunk utat, hogy megkönnyebbüljünk.

Az orr az intuíciót és az önismeretet jelképezi. Ha visszatartjuk benne a folyadékot, akkor nem tudunk nyitni önmagunk felé, mert nem akarjuk megélni és feldolgozni a fájdalmunkat.

A szipogással felhívjuk magunkra a többiek figyelmét, hogy nem vagyunk jól. Aki tüsszentés után orrfújás helyett szipogni kezd, az megszabadul az agressziójától, de kapaszkodik a fájdalmába.

Szipog ahelyett, hogy kommunikálna a többi emberrel, akik segíthetnének a baján.

Közbeszólás

4/5 Közbeszólás

Ez történik, amikor valaki gyakran közbevág, amikor másvalaki beszél, illetve befejezi a másik történetét, mert úgy gondolja, hogy jobban tudja, mi a vége, vagy hogy jobban tud beszélni.

A félbeszakítással leértékeli a beszélőt.

Vagy fél, hogy a másik olyat mondhat, ami neki nem tetszik.

Nem tiszteli a partnerét, és nem bízik benne. Így elégíti ki a teljességigényét.

Ennek hátterében olyan múltbeli traumák lehetnek, mint a nem eléggé szoros anyai kötődés, komoly születési probléma, gyermekkori betegség vagy műtét, fizikai bántalmazás.

Monoton beszéd

5/5 Monoton beszéd

Aki monoton hangon beszél, az fél az elutasítástól vagy a kinevetéstől. Egy unalmas, de biztonságos világban szeretne élni.

A monoton beszédmód ellentéte a lelkes beszéd. Az ennek megfelelő angol enthusiasm szó eredeti jelentése: „istentől megszállottan”.

Aki az elragadtatottságot kizárja a szívéből és a beszédéből, az nem hallgat a megérzéseire. Nem éli az életét, mert elzárja magát az élete magasabb aspektusaitól.

De ha lelkesedést visz a beszédébe, akkor kedvező változásokat vonzhat be az életébe.