A kommunikáció halála – jelképekben, szmájlikban

Jankovics Anna
Írta: ,
A kommunikáció halála – jelképekben, szmájlikban
Én magam, nem vagyok híve a rajzolt és írott jelképek istenítésének, mert szerintem ez a közlési forma azoknak való, akik lusták foglalkozni a szavakkal, betűkkel, akik csak felületesen kívánnak megélni egy eszmét, egy érzést, akik lélekben annyira egyszerűek, mint a faék. Ugyan ezt gondolom a kommenteknél az indokolatlanul és sűrűn használt rövidítésekről, hangulatjelekről.
Például: a peace jel
A hatvanas években nagy divat lett a "peace" jel, majd utána folyamatosan jelentek meg az egyéb, egyszerű és népszerű, mindenki számára érthető rajzocskák.

A béke nagyon szép eszme. A hippi korszak, melyben virágkorát élte, vadregényes és forradalmi. John Lennon – aki roppant éles elméjű volt – rakott mögé tartalmat tetteivel, elhivatottságával, jó időben mondott szavaival. Mára ez már csak egy divatjamúlt tetoválásminta, vagy divatos fülbevaló-, táska mintázat.
Miért? Mert csak a jelkép maradt a nemes ideológiából – azaz, nincs mögötte aktív agy. Ezt kihasználva sokan, az elfelejtett háttér információt hordozó jelkép mögé manipulatív magyarázatokat raknak. Ilyen például az, mely elmagyarázza, hogy a peace jel közepe egy csirkelábat szimbolizál, mely sátánista jelkép.
Jelképekről általában
A jelképek szerepe az lenne, hogy kihasználva agyunk alapos tudását, gondolatiságát, összefoglaljon egy, az emberiség számára fontos dolgot, - mely tartalmat egymásnak megtanítunk - segítségül hívva az asszociáció lehetőségét.
Ámde, minél kevesebb tudás van az agyunkban a világról, annak működéséről, annál nagyobb a valószínűsége, hogy ezt az asszociációt manipulatív emberek fogják irányítani, saját céljuk elérése érdekében. Olyan csapda ez, amiből csak agyunk újraélesztésével fogunk tudni kimászni. De hogyan?

Fókuszban

Az 5 kedvenc húsvéti süteményem, amit legszívesebben mind elkészítenék idén

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba