A hipnózis ereje – Az élet számos területén hatásos

Írta: ,

A hipnózist sokan szemfényvesztésnek gondolják, pedig a valóságban tudományos lábakon áll, és az életed számtalan területén hasznát veheted a tanulási problémáktól kezdve a depresszión át, egészen a szülésig!

Mi is az a hipnózis?

1/6 Mi is az a hipnózis?

Manapság sokféle definíció létezik a fogalommal kapcsolatban. Van, aki egy módosult tudatállapotnak tartja, mások inkább a hipnotizőr és a hipnotizált között létrejövő kapcsolatra helyezik a hangsúlyt.

A hipnoterápia a pszichoterápiás eljárások közé tartozik, melyet kizárólag képzett orvos, vagy szakpszichológus alkalmazhat. A közhiedelemmel ellentétben hipnózis alatt tökéletesen tudatában vagyunk a cselekedeteinknek, így bármikor megszakíthatjuk a folyamatot. A megváltozott tudatállapot különböző szuggesztiók hatására alakul ki, jellemzője a transzszerű állapot, és a fókuszált figyelem.

Miközben a terapeuta különböző utasításokat ad, kellemes, nyugodt, pihentető érzések fognak el minket, szinte megszűnik a világ körülöttünk. A módszer segíthet megérteni önmagadat, és a cselekedeteid mögött meghúzódó okokat, valamint számtalan érzelmi, testi, vagy viselkedésbeli problémán változtathatsz általa. 

Fájdalomcsillapító Kép forrása: hannasroom.com

2/6 Fájdalomcsillapító

Számtalan kutatás igazolja a hipnózis fájdalomcsillapító erejét. Többek között nagyszerűen alkalmazható különböző krónikus fájdalmak esetén, ízületi gyulladásnál, égési sérüléseknél, vagy akár daganatos megbetegedéseknél.

A módszer segítségével befolyásolhatóak ugyanis a fájdalomérzetben szerepet játszó agyterületeket.

A fájdalom érzékelését fokozhatja a stressz és a szorongás is, mely szintén hatékonyan csökkenthető a hipnózis által.

A legújabb tudományos bizonyítékok szerint a hipnózis a sebgyógyulás folyamatát szintén felgyorsíthatja. Carol Ginandes, a Harvard Egyetem professzora a műtét után lábadozó betegeken „tesztelte” módszerét, és azt találta, hogy azok a páciensek, akik hipnoterápiában vettek részt, gyorsabban gyógyultak, mint azok, akik mindössze a terapeuta figyelmét és érzelmi támogatását élvezhették.  

Csökkenti a stresszt, megnyugtatja az idegeket Kép forrása: tumblr, trovoando

3/6 Csökkenti a stresszt, megnyugtatja az idegeket

A hipnózis hatékonyan alkalmazható a stressz csökkentésére is. Mindez azért lényeges, mert manapság a stressz a felnőttkori mentális zavarok egyik legfőbb előidézője.

A foglalkozások alkalmával a páciensek megtanulhatják kezelni a stresszt egyrészt különböző relaxációs technikák útján, másrészt a kognitív újrastrukturálás segítségével. Utóbbi azért nagyon hatékony, mert segít felismerni és meg­változtatni a hibás gondol­kodási mintákat, illetve attitűdöket.

A hipnózist elsősorban arra használják, hogy megtalálják a problémát előidéző okokat, majd ezután kerülhet sor a terápiára. A pszichoterapeuták szerint a kérdésben nagy szerepet játszik a tudattalan, a módszerrel azonban az is elérhetővé válik és megváltoztathatóak a benne lévő érzelmek, valamint az ehhez kapcsolódó viselkedési szokások.

Alvászavarok ellen

4/6 Alvászavarok ellen

A stressz gyakran idéz elő akár alvászavarokat is, melynek következtében állandóan fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat.

Kutatások szerint a hipnózissal megszüntethetőek az alvási rendellenességek is.

Egy 2007-ben végzett vizsgálattal azt bizonyították, hogy a hipnózis nem csak az álmatlanság ellen hatásos, de a rémálmokat, valamint az alvajárást is megszüntetheti.

Bjorn Rasch, a svájci Fribourg Egyetem professzora egy nemrégiben készült tanulmány során a kísérleti alanyok agyhullámait tanulmányozta alvás közben, és arra jött rá, hogy a módszer segítségével növelhető a mélyalvás mennyisége, illetve minősége. Mindez azért lényeges, mert a kutatók szerint a kor előrehaladtával a  mélyalvás-szakaszok csökkennek, így nem tudjuk magunkat megfelelően kipihenni.

Hipnoszülés Kép forrása: 500px.com, Helena Resina

5/6 Hipnoszülés

A „hipnoszülés” módszerét Marie F. Mongan dolgozta ki, és egyre népszerűbb szerte a világon. Állítólag maga Kate Middleton is ezt a technikát alkalmazta első gyermeke születésekor.

A módszer hívei szerint a hipnoszülés segítségével feloldhatóak a nőkbe táplált félelmek, ezáltal pedig ellensúlyozhatóak a stresszhormonok, és csökkenthetőek a szülési fájdalmak. A legnépszerűbb hipnoszülés programok során a kismamák megtanulják az önhipnotizálás technikáját, melyben fontos szerepet kap a helyes légzés, a vizualizáció, és persze az önszuggesztió.

Szakértők szerint a hétköznapokban is élünk az önhipnózis módszerével anélkül, hogy észrevennénk azt. Ilyen állapotba kerülünk például, ha napközben elábrándozunk, vagy belemerülünk egy jó könyvbe

Nincs több cigaretta! Kép forrása: spoki.tvnet.lv

6/6 Nincs több cigaretta!

A dohányzás során erős függőség alakulhat ki a nikotinnak köszönhetően, így a leszokás rendkívül nehéz és összetett feladat lehet.

A hipnoterápia azonban a függőségeknél is segítségünkre lehet! A hipnotizőr elérheti például a tudatalattin keresztül, hogy a cigarettát valami mással váltsuk fel, például egy pohár vízzel, esetleg valamilyen egészséges rágcsálnivalóval.

Olyan is előfordulhat, hogy negatív élményeket, asszociációkat társítanak a dohányzáshoz, így egy idő után a páciens egyáltalán nem kívánja majd a cigarettát.