A hipnózis ereje – Az élet számos területén hatásos

Póta Szilvia
Írta: ,

A hipnózist sokan szemfényvesztésnek gondolják, pedig a valóságban tudományos lábakon áll, és az életed számtalan területén hasznát veheted a tanulási problémáktól kezdve a depresszión át, egészen a szülésig!

Mi is az a hipnózis?

Manapság sokféle definíció létezik a fogalommal kapcsolatban. Van, aki egy módosult tudatállapotnak tartja, mások inkább a hipnotizőr és a hipnotizált között létrejövő kapcsolatra helyezik a hangsúlyt.

A hipnoterápia a pszichoterápiás eljárások közé tartozik, melyet kizárólag képzett orvos, vagy szakpszichológus alkalmazhat. A közhiedelemmel ellentétben hipnózis alatt tökéletesen tudatában vagyunk a cselekedeteinknek, így bármikor megszakíthatjuk a folyamatot. A megváltozott tudatállapot különböző szuggesztiók hatására alakul ki, jellemzője a transzszerű állapot, és a fókuszált figyelem.

Miközben a terapeuta különböző utasításokat ad, kellemes, nyugodt, pihentető érzések fognak el minket, szinte megszűnik a világ körülöttünk. A módszer segíthet megérteni önmagadat, és a cselekedeteid mögött meghúzódó okokat, valamint számtalan érzelmi, testi, vagy viselkedésbeli problémán változtathatsz általa. 

Fájdalomcsillapító Kép forrása: hannasroom.com

Számtalan kutatás igazolja a hipnózis fájdalomcsillapító erejét. Többek között nagyszerűen alkalmazható különböző krónikus fájdalmak esetén, ízületi gyulladásnál, égési sérüléseknél, vagy akár daganatos megbetegedéseknél.

A módszer segítségével befolyásolhatóak ugyanis a fájdalomérzetben szerepet játszó agyterületeket.

A fájdalom érzékelését fokozhatja a stressz és a szorongás is, mely szintén hatékonyan csökkenthető a hipnózis által.

A legújabb tudományos bizonyítékok szerint a hipnózis a sebgyógyulás folyamatát szintén felgyorsíthatja. Carol Ginandes, a Harvard Egyetem professzora a műtét után lábadozó betegeken „tesztelte” módszerét, és azt találta, hogy azok a páciensek, akik hipnoterápiában vettek részt, gyorsabban gyógyultak, mint azok, akik mindössze a terapeuta figyelmét és érzelmi támogatását élvezhették.