A halogatás királynője vagy? Így szokhatsz le róla!

Írta: ,

Ismerős a helyzet, amikor annyira menekülsz egy feladat elvégzése elől, hogy mindent kitalálsz, csak (még) ne kelljen megcsinálni? Sajnos azonban előbb-utóbb eljön az a pont, amikor kénytelen vagy nekilátni, és hiába jössz rá mindig, mennyivel egyszerűbb lett volna már korábban elvégezni, újra és újra beleesel a halogatás csapdájába. Íme pár tipp, hogy legközelebb ne történjen így!

Gondold végig! Kép forrása: makelifeeasier.pl

1/6 Gondold végig!

Legtöbbször, amikor halogatunk valamit, hajlamosak vagyunk nem is gondolni rá, pedig ezzel csak még többet árthatunk magunknak. Érdemes ilyenkor átgondolnod a legrosszabb eshetőségeket, melyek remélhetőleg elriasztanak már a halogatás gondolatától is.

Például, ha a főnököd megbízott egy fontos munkával, és te hetek óta csak tolod magad előtt a feladatot, akkor ugorj gondolatban a jövőbe és nézd meg, vajon a főnököd mit fog szólni az el nem végzett munkádhoz. Az biztos, hogy nem a fizetésemelés jut először eszébe...

Listázd a feladatokat! Kép forrása: fashionmenow.co.uk

2/6 Listázd a feladatokat!

Bár sablonosan hangozhat, ez még mindig egy jó „mankó”, ha elakadtál. Vasárnap délután ülj le egy finom tea társaságában, és gondold végig a következő heti tennivalókat.

Írd le akár órára pontosan, mert csak így fogod átlátni, hogy mit és mikorra kell megcsinálnod.

Sokat segíthetsz magadon, ha kicsit rendszerezed a feladataidat, majd priorizálod őket.

Legtöbbször azért halogatunk, mert nincs rendszer az életünkben, kicsúszik az irányítás a kezünkből, aminek következtében nagyon könnyű megcsúszni a határidőkkel.

Kérj segítséget Kép forrása: tudointeressante.com.br

3/6 Kérj segítséget

Nem szégyen segítséget kérni, főleg, ha tudod, hogy te mindent megtettél a feladat elvégzése érdekében. Ha a munkahelyeden túl nagy a nyomás és a főnököd minden munkát veled csináltat meg, akkor nyugodtan tisztázd vele már az elején, hogy rengeteg a tennivalód, és biztos, hogy nem végzel az általa előírt határidőre – így magadat sem hozod kellemetlen helyzetbe, és lehet, hogy rábízza egy olyan kollégádra a munkát, aki amúgy is ráérne.

Azonban, ha a főnököd hajthatatlan és mindenáron veled szeretné megcsináltatni az adott projektet, akkor bátran fogadd el a kollégák segítségét (ha felajánlják), mert így legalább nem csúszol el a sok munkával.

Csalj a határidőkkel! Kép forrása: lovely-pepa.com

4/6 Csalj a határidőkkel!

Ha nehezedre esik valamit megadott időre teljesíteni, akkor hozd előrébb a határidőket a saját naptáradban.

Így biztos, hogy idő előtt elvégzed a feladatokat, és nem áll elő az a kellemetlen helyzet, hogy kifogásokat kelljen gyártanod.

Szóval, ha tudod, hogy hétfőre le kell adnod egy fontos prezentációt, akkor ne vasárnap este próbálj tüzet oltani, hanem láss hozzá már pénteken. Ha hétvégén minden nap csak egy-két órát foglalkozol vele, akkor vasárnap már csak az átnézésével lesz dolgod.

Jutalmazd meg magad! Kép forrása: theglitterguide.com

5/6 Jutalmazd meg magad!

Gyakran azért halogatjuk a feladatokat, mert félünk tőlük, de pontosan ezért kellene minél hamarabb nekilátnunk.

Jó húzóerő lehet ilyenkor, ha egy-egy nehezebb feladat után megjutalmazod magad.

Gondolj arra, hogy minden elvégzett munkából profitálhatsz, még a legapróbból is, így talán több kedvvel vágsz bele egy nagyobb lélegzetvételű munka elvégzésébe.

+1. Motiváld magad! Kép forrása: theglitterguide.com

6/6 +1. Motiváld magad!

Írj fel cetlikre pozitív üzeneteket, amik motiválnak, ha esetleg elakadnál és megint úgy döntenél, hogy majd holnap állsz neki a feladatoknak.

Íme a mi kedvencünk Marie Clarence-től: „A halogatás az a sír, amibe a lehetőség van eltemetve.