A boldogtalanság furcsa érzése: mi játszódik le a testedben?

Írta: ,

Tél végére kicsit „belefagyunk” a körülöttünk lévő világba. Talán kicsit szomorkásabbnak érezzük magunkat, kicsit boldogtalanabbnak. Legalábbis a nyár önfeledt vidámságának tükrében. De miért érezzük boldogtalanabbnak magunkat?

Az élettan

1/5 Az élettan

A boldogtalanság meghatározása elég egyszerű: a boldogság hiánya. Sokan sokféleképpen definiálják a boldogtalanságot, pontokba szedik ismérveit.

A boldogságot sok dolog okozhatja, nem csupán az élet aktuális problémája…


A nagy kérdés: Nekem nem is jár a boldogság?!


A boldogtalanságot azok is megélik, akiknek alapvetően nincs okuk arra, hogy boldogtalanok legyenek. Az emberek nagy része, a boldogtalanabb időszakról azt hiszi, hogy depressziós. Ez nem ennyire egyszerű…

Például a hormonok, vagy valamilyen ásványi anyag és vitamin hiánya is okozhatja. Ezek a legkézenfekvőbb dolgok, mégis ezekre gondolunk legutoljára.

Hormonok és az a fránya szex

2/5 Hormonok és az a fránya szex

A vágyért az oxitocin nevű hormon a felelős, de fordítva is igaz: magasabb az oxitocin szint azoknál a pároknál, akik kiegyensúlyozott szexuális életet élnek.

A statisztikák szerint kapcsolatuk is tartósabb, ami kiegyensúlyozottságot, azaz boldogságot hoz magával.

Nem véletlenül hívják szeretethormonnak.  

Az endorfin viszont már a kötődésért felel. A kötődés is érzelmi biztonságot jelent, ami boldogtalanság űző.

Télen az ember fáradékonyabb, talán kicsit több a munkája, a szociális kapcsolatai, így életkedve is kicsit megszürkül.

Egy idő után a szex egy „most nincs kedvem hozzá” tevékenységgé válhat. Pedig a hormonok révén jó hatással van a boldogságérzetre.

A testben termelődő „doppingok”

3/5 A testben termelődő „doppingok”

Van olyan hormon, ami kimondottan az eufóriáért felelős. Ez a fenil-etil-amin, ami amfetamin.

Ez pörög a vérünkben, amikor szerelmesek vagyunk, ettől dobog hevesebben a szívünk és ezért pirulunk el. Mivel ez a felfokozott állapot nem tartható fenn folyamatosan, ennek a vegyületnek a szintje igen változó.

A szerotonin nevű hormon is eufóriát okoz, melynek szintjét a B6-vitamin, a napfény és a rendszeres mozgás emeli az egekbe. A szerotonin szint csökkenése megnehezíti a PMS-sel és a menopauzával „küzdők” életét.

Alacsony a szerotonin szint azoknál, akik műszakos munkát végeznek, vagy állandóan éjjel dolgoznak. Egyes gyógyszerek a folsav szintet befolyásolják, ami hatással van a szerotoninra. Ilyenek az aszpirin, bizonyos görcsoldók, a barbiturátok, a fogamzásgátlók. 

Tehát, érdemes szerelmesnek lennünk, és odafigyelnünk a folsavra is.

A csodás tiroxin

4/5 A csodás tiroxin

Akiknek problémájuk van a pajzsmirigyükkel, tudják, hogy milyen nagy galibát okoz a pajzsmirigy alul- vagy túlműködés.

A pajzsmirigy hormon, a tiroxin a sejtanyagcseréért felelős.

Amikor ez a hormon optimális mennyiségben kering a vérben, kiegyensúlyozottabbak vagyunk.

Tartós hangulat változás esetén, szélsőséges hangulat észlelésekor először a vér tiroxin szintjét érdemes ellenőriztetni.

Régebben rengeteg pajzsmirigy problémával küzdő beteg töltött haszontalan időt a pszichiátriai osztályokon félrekezelve, mert nem gondoltak a pajzsmirigyhormon-szintre, mint lehetséges okra.

Ennek a hormonnak a rendellenes szintje számos, komoly egészségügyi kockázatot hordoz magában, emellett igen gyakori betegség.

A boldogtalanság érzésének elűzése

5/5 A boldogtalanság érzésének elűzése

Bár a testmozgás a legjobb módja annak, hogy kedélyállapotunkat javítsuk, mégis a fény az, aminek élettani hatásai a legkedvezőbbek.

A fény legfontosabb része az UV-fény, ami nincs meg a fénycső, villanykörte fényében. Jobb híján ott a szolárium. A fénynek számos jó hatása van: serkenti az immunrendszert, de még a nemi hormonok szabályozásában is közrejátszik.

Együnk minél több csípős, meleg ételt, feltéve, ha szeretjük, mert a csípő érzés hatására megnő az endorfin szint. A masszázs, szauna is igen jó hatással van rá.

A legtermészetesebb „vidámító” az éneklés – zenével – mivel hatásukra endorfin termelődik.

Az egészség a mentális egészségnél kezdődik. Éppen ezért mindent el kell követnünk azért, hogy ne lépjünk a szomorúság lehúzó spiráljába. Inkább táncoljunk és énekeljünk a szabadban…