A boldogság kézikönyve – az öntudatra ébredt ember 7 ismérve

Sándor Alexandra
Írta: ,
A boldogság kézikönyve – az öntudatra ébredt ember 7 ismérve
„Nincs a világon se jó, se rossz: gondolkodás teszi azzá” – hangoztatja a sztoikus filozófia alaptételét Shakespeare. Akármilyen meglepő tehát, te döntesz róla, hogy egy-egy hétköznapi szituáció pozitív vagy negatív számodra. Amikor erre ráébredsz, sokkal tisztább öntudattal kezded szemlélni magadat és a világot. A következő tulajdonságok, illetve gondolkodási minták pedig szépen lassan kibontakoznak benned jutalmul…
Semmi sem „jár” csak úgy

Mindannyian boldogságot érdemlünk, ám senki sem mondta, hogy ezt akadályok és kudarcok nélkül kell elérnünk. A biztosra vétel stratégiája jelentősen megnehezíti a kríziseket, hiszen azok meglepetésként érnek, ráadásul a megoldás felkutatása helyett inkább arra pazarolsz időt meg energiát, hogy kisilabizáld: miért történt veled mindez?
„Irreális elvárások és a negatív visszajelzéssel szembeni ellenállás jellemzik a mai fiatalságot” – mondja az Y-generációt vizsgáló Paul Harvey professzor, a New Hampshire-i Egyetem menedzsmentkutatója.

Higgadt gondolkodás

A mentálisan erős embereket csak ritkán futja el a pulykaméreg. Az érzelmi stabilitás, valamint a hideg fej megőrzése kulcsfontosságú olyan helyzetekben, amikor meg kell oldani a nehézséget.


Szerencsére ez a képesség a kor előrehaladtával magától növekszik valamelyest – a köznyelvben gyakran tolmácsolják egyszerűen bölcsességnek. Persze, ettől még találkozhatsz a legkevésbé sem bölcs kilencvenévessel, és sztoikus nyugalmú csecsemővel.