A bocsánatkérés 5 nyelve: a tiéd melyik?

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

Tudsz bocsánatot kérni? Hatékony a bocsánatkérésed? Gary Chapman, a szeretet öt nyelvének felfedezője szerint a bocsánatkérésnek is öt nyelve van, és ezek használatát a megbántott fél igényei határozzák meg. Tanácsai olyan helyzetekre vonatkoznak, amikor nem elég a „sajnálom”.

Miért kérjünk bocsánatot?

Minden embernek van erkölcsi érzéke, ami alapján helyesnek vagy helytelennek ítél meg bizonyos dolgokat. Az erkölcsi érzék kultúra- és személyfüggő.

Az eszkimó kultúrában elfogadható, hogy ha valakinek útközben elfogy az élelme, akkor bemegy egy idegen jégkunyhóba, és ott eszik, amit talál. A nyugati kultúrában ez betörésnek minősül, és a törvény bünteti.

Az embereknek is van elképzelésük a jóról és a rosszról. Ami az egyikünk számára természetes cselekvés, azt a másik gátlástalanságnak tarthatja, és neheztelni fog.

Senki sem tökéletes, ezért ha valakinek megsértjük az erkölcsi érzékét, attól a békesség kedvéért ajánlatos bocsánatot kérnünk, amennyiben nem szeretnénk, hogy a vele való kapcsolat törést szenvedjen.

Bocsánatkérés

A bocsánatkérés iránti vágy minden kapcsolatban jelen van. Bocsánatkérés hiányában nincs megbékélés, és eluralkodik a harag.

A megbántott fél bosszút forral, és a harag erőszakba torkollhat. Ahhoz, hogy ez ne történjen meg, a bántalmazónak lelkierőt kell gyűjtenie a bocsánatkéréshez.

Ha ez nem történik meg, akkor a sértettnek szembesítenie kell sérelmével a bántalmazót, hogy elégtételt kapjon.

Az igazi megbocsátás és megbékélés kétoldalú egyezség legyen.