7 tipp, hogy kilábalj a depresszióból

Írta: ,

Mostani összeállításunkban nem elsősorban azokra gondolunk, akik előszeretettel hangoztatják, hogy „hú, tiszta depi vagyok”. Inkább a tényleges mentális betegségben szenvedőknek szeretnénk segítséget nyújtani, akik eldöntötték: szeretnének végre meggyógyulni. Persze, a tanácsok megfogadása ettől még bárkire hangulatjavító hatással bír!

Szeress egy kisállatot!

1/7 Szeress egy kisállatot!

Nem véletlen, hogy a pszichológus szakértők világszerte elismerik a kisállatok terápiás jelentőségét.

A közösen töltött idő, a testmozgás, az önfeledt játék mind segít abban, hogy egy kicsit jobban érezd magad a mindennapokban.

Arról nem is beszélve, hogy a kedvenced iránt ébredő felelősségérzet új értelmet ad az életednek.

A gondoskodás gyógyít – ha tehát nem lehet saját négylábúd, bátran szeretgesd akár másét!

Táplálkozz okosan!

2/7 Táplálkozz okosan!

A test és a lélek közötti kapcsolat érzékeltetésének egyik legegyszerűbb módja egy finom és egészséges étel elfogyasztása.

Bár nincs külön diéta kifejezetten a depresszió kezelésére, általánosságban elmondható, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás ismérvei – úgymint a minél több zöldség, gyümölcs, fehér hús, hal, teljes kiőrlésű gabona és zsírszegény tejtermék fogyasztása – jó hatással vannak a mentális állapotodra is.

Figyelj oda a koffeinre!

3/7 Figyelj oda a koffeinre!

Tényleg szükséged van arra a harmadik csésze kávéra?

Noha a szorongás és a fáradtság a depresszió velejárója lehet, ne akard ilyen módon munkára bírni a tested!

Kutatások bizonyítják ugyanis, hogy a koffeinbevitel megregulázása hozzájárul a depresszió kockázatának csökkenéséhez, illetve az alvás minőségének javulásához.

Jó, ha tudod: nemcsak a kávéban, hanem más élelmiszerekben, például a csokoládéban is van koffein, amit érdemes a napi bevitel részének tekinteni.

Csillapítsd a fájdalmat!

4/7 Csillapítsd a fájdalmat!

A depresszió és a fizikai fájdalom különleges kölcsönhatásban áll egymással.

A mentális betegség meglétekor ugyanis csökken a fájdalomküszöb, míg egy krónikus fájdalommal járó probléma akár korábban kiegyensúlyozott egyéneknél is hozzájárulhat a depresszió kialakulásához.

Emiatt még fontosabb, hogy tisztában legyél a fájdalmaid okával, s az orvosoddal egyeztetett módon megfelelő mértékben csillapítsd azokat.

Mozdulj meg!

5/7 Mozdulj meg!

„Ki sem akarok mászni az ágyból!” – ez a mélyponton lévő depressziósok legismertebb életfilozófiája, ami sajnos még tovább rontja az állapotukat.

Szó sincs arról, hogy lógó orral és világfájdalommal a lelkedben maratont kellene futnod, de fogadd el: már heti ötször félóra séta is csodát tehet veled!

Az idegrendszeri vérkeringés fokozásának révén ugyanis jobban érzed majd magad a bőrödben, illetve a tested nekilát a boldogsághormonok termelésének.

Töltődj napfénnyel!

6/7 Töltődj napfénnyel!

A napsugárzás káros hatásaival tele van a padlás.

Biztosan tudod tehát, hogy amennyiben 15-20 percnél többet töltesz közvetlen és erős napfényben, mindenképpen SPF-et tartalmazó kencére van szükséged a bőrrák megelőzésének érdekében.

Másfelől viszont az is orvosilag bizonyított tény, hogy az arc és a karok legalább negyedórás napoztatására mindennap sort kell keríteni a megfelelő D-vitamin szintért.

E vegyület hiánya ugyanis összefügg a depresszió kialakulásával.

Éld ki a kreativitásod!

7/7 Éld ki a kreativitásod!

Festés, fotózás, zene, kézimunka, naplóírás… Számtalan lehetőség kínálkozik arra, hogy alkoss valamit, miközben jól érzed magad.

A felsoroltak ráadásul ragyogó alkalmat kínálnak arra, hogy szavak nélkül kifejezd az érzéseidet és a gondolataidat.

Nem muszáj Michelangelót megszégyenítő műremekkel kezdened. A lényeg, hogy elmerülj egy számodra örömöt jelentő cselekvésben, s jobban megértsd a saját lelkedet!

Van az ismeretségi körödben olyan, akinek klinikai értelemben vett depresszióval kellett szembenéznie?

Esetleg te magad vagy az? Ha gondolod, írd meg a történetet kommentben!