7 dolog, amire jó emlékeztetned magadat, ha minden elromlik

Írta: ,

Mindenkinek vannak olyan időszakok az életében, amikor teljesen padlóra kerül. Ezeket nem lehet, és nem is érdemes elkerülni, hiszen rengeteget tanulhatunk belőlük, mégis, amikor átéljük őket, úgy érezzük, mintha a pokol tornácára zuhantunk volna. Pedig érdemes ilyenkor is emlékeztetnünk magunkat pár dologra, hogy eszünkbe jusson: lesz még ez sokkal, de sokkal jobb is.

A fájdalomtól erősebb leszel Kép forrása: lovejolynnblr.tumblr.com

1/7 A fájdalomtól erősebb leszel

Biztosan nem túl vigasztaló ezt hallani akkor, amikor teljesen a padlóra kerültél, de hidd el, hogy igaz: csak akkor fejlődsz és erősödsz, ha durva dolgokat is megtapasztalsz. Nem élhetsz mindig egy rózsaszín buborékban, ahol pónilovakkal és szivárványokkal van kikövezve az utad – néha igenis meg kell tapasztalnod a szomorú, bosszantó, igazságtalan dolgokat is ahhoz, hogy egy talpraesett, kemény csaj legyél.

Sokszor csak akkor vagyunk hajlandóak megmozdulni, és átlépni egy egyébként számunkra káros helyzetet, ha az élet kényszerít rá minket. Amikor nincs más választásod, mint egyenesen belegyalogolni a fájdalomba – na akkor tudod majd meg, milyen erős is vagy valójában.

2/7 Minden átmeneti

A legbölcsebb mondás a világon csupán egyszavas, mégis nagyon igaz: elmúlik. Egy barátnőm tetováltatta magára ezt az elképesztően egyszerű mantrát, először nem igazán értettem, miért, de amikor elmagyarázta, rájöttem, mennyire igaza van.

Ez ugyanis egyszerre ad reményt és húz vissza a földre: emlékeztet, hogy ha valami nagyon rossz történik veled, és nagyon fáj, ne aggódj, mert előbb-utóbb elmúlik.

Ugyanakkor ha csodálatos időszakon mész keresztül, és kicsit elszállsz magadtól, figyelmeztet: óvatosan, mert ez is elmúlik. Szóval, ha éppen fáj valami, gondolj arra, hogy ez sem fog örökké tartani, ahogy semmilyen rossz, és semmilyen jó dolog nem tartott még. Csak várj türelmesen, és éljen benned a remény: elmúlik.

Az aggódás nem változtat meg semmit Kép forrása: cancerhot.tumblr.com

3/7 Az aggódás nem változtat meg semmit

Erről is egy idézet jut eszembe rögtön (talán túl sok inspiráló Instagram-profilt követek): az aggódás nem változtatja meg a holnapot, csak elrontja a mai napot is. Ezt a mantrát elég sokszor kell mondogatnom nekem is, mert extrém aggódó típus vagyok, de idővel rájöttem: a rossz dolgok akkor is megtörténnek, ha görcsölök rajtuk, és akkor is, ha nem foglalkozom velük.

Nagyon sok olyan történés van, amin nem tudsz változtatni, bármennyire szeretnél is, és nincs értelme még egy lapáttal rátenni azzal, hogy rágörcsölsz és panaszkodsz. Próbálj meg pozitívan, vagy legalábbis ne pesszimistán állni a dolgokhoz, hiszen nincs értelme elrontani azt az időt, amíg még boldog lehetsz azért, amin nem tudsz változtatni.

A sebeid az erődet mutatják Kép forrása: hellogiggles.com

4/7 A sebeid az erődet mutatják

Sokan nem szívesen beszélünk az olyan dolgokról, amik velünk történtek, és nagyon megszenvedtük őket. Ha elhagyott a barátod, és hónapokig depressziósan feküdtél otthon, általában nem reklámozod – pedig éppen büszkének kellene lenned arra, hogy túlélted, és nem eltitkolnod, mint egy szégyenfoltot. Minden egyes olyan esemény, amitől kicsit meghaltál, megerősít – legyél büszke rá, és rakd ki a kirakatba nyugodtan.

Legyőzted az anorexiát? Végigcsináltál egy hónapokig tartó munkanélküli időszakot nagyjából filléreken? Romokból újra kellett építened az egész életedet? Ezek nem szégyellnivaló dolgok, sokkal inkább olyanok, amik élettapasztalatot adnak neked – ezek miatt lettél az, aki most vagy, ezért próbálj meg örülni, hogy így történtek.

Minden lépéssel közelebb kerülsz a célhoz

5/7 Minden lépéssel közelebb kerülsz a célhoz

Kilépni a komfortzónádból nem egyszerű feladat, de elengedhetetlen ahhoz, hogy meggyógyulj. Ha szeretnéd magad mögött hagyni a fájdalmat és a traumát, kényszerítened kell magadat arra, hogy lépéseket tegyél a helyes irányba.

Nem lesz könnyű, és sokszor nem fogod szeretni, de ez kell ahhoz, hogy újra teljesen boldog lehess. Ha nagy trauma ért, még az is nehéz lehet, hogy emberek közé menj és beszélgess, de előbb-utóbb elkezded majd élvezni, és visszatér a régi éned. Tudod: babysteps – nem kell sietni sehová, de el kell indulni ahhoz, hogy elérj a célodig.

A negatív emberek nem a te problémáid Kép forrása: prettydesigns.com

6/7 A negatív emberek nem a te problémáid

Vannak olyanok, akik alapvetően képtelenek pozitívan gondolkodni. Pesszimisták, le akarnak húzni a saját szintjükre, és a földbe döngölni azzal, hogy téged is ilyen negatív gondolkodásra késztetnek.

Ne hagyd magad! Attól, hogy ők ilyen szürkének látják a világot, neked még nem kell begubóznod.

Próbálj meg megszabadulni az ilyen emberektől, vagy legalább kevesebb időt tölteni a közelükben, főleg akkor, ha te is hajlamos vagy könnyen rosszabb hangulatba kerülni. Te csak maradj a pozitív életszemléletnél, és próbáld meg minél szebb színben látni a világot, így bevonzhatod a jó dolgokat ahelyett, hogy a pesszimizmus miatt olyan lehetőségeket hagynál ki, amiből esetleg tanulhatsz is.

7/7 Nincs más választásod

Valójában lehet filozofálgatni azon, hogy mit tegyél, ha padlóra kerülsz, de az igazság az, hogy egyetlen választásod van: megrázni magad, és tovább menni. Az nem mindegy, hogy ez mennyi időbe telik (ezen segíthetnek ezek a tippek például), de előbb-utóbb tényleg össze kell szedned magad, és folytatnod az életed ott, ahol abbahagytad. Nem eshet örökre az eső, ahogy nem is süthet mindig a nap – rossz ezt hallani, de még lesznek hasonlóan szörnyű időszakaid, de lesznek olyanok is, amikért megéri végigküzdeni magad a nyakig érő sártengeren.

A lényeg az, hogy megerősödve, egy tapasztaltabb emberként gyere ki a negatívumokból is – a kérdés ugyanis nem az, hogy túléled-e ezt az időszakot, hanem az, hogy mennyit fogsz belőle tanulni, amit később hasznosíthatsz az életed során.