6 tipp, hogy a hétköznapokban is el tudj lazulni

Írta: ,

Valljuk be, elég bizarr, hogy a hétköznapi rohanásban állandóan a hétvégi kikapcsolódást várjuk, ráadásul ez hamar kiégéshez vezethet. Nem baj, ha sokat dolgozol, csak mellette próbáld megtalálni az utat a kikapcsolódáshoz is. Mielőtt teljesen kimerítenéd magad, megosztunk veled néhány tippet, amivel a hétköznapokban is feltöltődhetsz!

1/6 Rendezd be otthonosan az irodád!

Az első lépés a környezeted otthonossá tétele. Ha már ennyi időt töltesz a munkahelyeden, akkor teremtsd meg magad körül azt a hangulatot, amelybe szívesen lépsz be reggelente.

Természetesen a kedvenc bögréd, és a barátnőkkel készült balatoni fotó nem fog megnyugtatni, amikor őrültek háza van odabent, de a környezetpszichológia elméletei szerint az ember és környezete folyamatosan kölcsönhatásban van egymással, akár tudatában vagy ennek, akár nem.

A megfelelő környezet tehát mindenképpen motiváló erejű!

Reggeli mozgás Kép forrása: julietgisele.com

2/6 Reggeli mozgás

A napod kezdésének időpontja szinte minden nap fix, viszont az, hogy mikor végzel, nagyban függ a munka mennyiségétől is.

Nem érdemes azon stresszelned, hogy odaérsz-e az esti edzésre – ha tudod, hogy kiszámíthatatlan napok várnak rád, ébredj fel fél órával korábban, és végezd el akár otthon a szokásos gyakorlatokat! A legtöbb edzésterv szerint a reggel, éhgyomorra végzett kardió a leghatásosabb.

Az egészséges szervezet reggel alacsony vércukorszinttel ébred, így ez a tökéletes időpont arra, hogy könnyebben megszabadulj a tárolt szénhidrátoktól.

3/6 Napközbeni elvonulás, helyváltoztatás

Biztosan emlékszel még a vizsgaidőszak tanulási fázisaira: két óra az íróasztalnál, egy óra az ágyban, másfél óra a nappaliban, majd egy kis séta, vagy olyan tevékenység, ami kimozdít a mentális aktivitásból. A munkahelyen is próbálj meg olyan sarkot kialakítani magadnak, ahova szívesen átülsz félidőben, vagy akár egy-egy órára. A környezetváltozás ráadásul hatékony kreativitásfokozó módszer is.

Ha odafigyelsz a színekre, és a „második munkaállomásod” kikapcsolódásra szeretnéd használni, akkor a következőkkel erősítsd az elérni kívánt állapotot: zöld – megnyugtat, harmonizál; sárga – élénkít, inspirál; kék – hűt, csendesít.

4/6 Kávé helyett csukott szemmel pihenés

A negyedik gyorsan felhajtott kávéd helyett inkább csökkentsd a koffeinadagot és növeld a vízfogyasztás mennyiségét. A kávés rituálét néha helyettesítsd nyugtató hatású teázással!

Állj fel az asztalodtól, menj ki a levegőre vagy keresd meg az irodában a számodra legharmonikusabb helyet, és adj magadnak időt arra, hogy kilépj a feladatok terhe alól.

Napi 5-10 perc elvonulás, vagy akár csukott szemmel való pihenés serkenti az idegrendszeri működést. A frissítő hatás mellett a napközbeni pihenés a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és a stresszt is képes csökkenteni.

Ha otthonról dolgozol, és megengedheted magadnak, akkor vezesd be a délutáni 20 perces sziesztát – 20 perc elteltével figyelmed és a motoros képességeid is javulnak.

Gerinc átmozgatása Kép forrása: cupofjo.com

5/6 Gerinc átmozgatása

A tested harmonikus működéséhez szükség van az élénkítő hatású tevékenységekre is. Javasoljuk, hogy időközönként tarts kisebb szünetet. Ha nincs időd felállni, akkor az asztalodnál is végezhetsz pár gyakorlatot!

Érdemes nyújtó gyakorlattal kezdened: emeld fel az egyik karodat, majd hajlítsd be a tarkód mögött, a másik kezed segítségével pedig húzd a könyöködet az ellenkező oldali füled felé. Magastartásban tartott karjaiddal váltakozva nyújtózz meg, mintha el akarnád érni a plafont, majd mélytartásban nyújtózz lefelé, mintha a padlót szeretnéd megérinteni.

A napközbeni 5 perces mozgás felpezsdíti a vérkeringésed, és jótékony hatással van a gerincedre is.

6/6 Esti lazító fürdőzés

A napot érdemes olyan programmal zárni, ami rólad szól. Legyen szó baráti találkozóról, vagy egy vacsoráról a kedvenc éttermedben, de hetente legalább háromszor igyekezz olyan programot választani, ami igazán feltölt.

Heti 2-3 alkalommal egy kényeztető fürdőzés tökéletes zárása lehet a napodnak. A meleg fürdő ellazít, stresszoldó hatású, a végén hűvösebb zuhannyal kombinálva pedig alkalmas a vérkeringés serkentésére, így a szervezeted ellenálló képességének növelésére.

Használhatsz fürdősókat, növényi adalékot és olajakat, amik fürdés közben nem csak a bőrön át, hanem a párájuk belélegzésével is hatnak a szervezetedre.