6 pszichológiai tényező, ami befolyásolja a döntéseidet

Írta: ,

Bizonyos források szerint egy felnőtt ember körülbelül harmincötezer(!) tudatos és kevésbé tudatos döntést hoz meg egyetlen nap alatt. Ha jobban belegondolsz, az egész napod döntések sorozatával telik el, amihez olyannyira hozzá vagy szokva, hogy már észre sem veszed őket. Ha viszont fontos kérdésben kell állást foglalnod, te is hosszú időt töltesz tanakodással? Amennyiben a válaszod igen, olvass tovább, hiszen most összegyűjtöttünk 6 olyan tényezőt, amely befolyásolhatja a döntéseidet – és nem feltétlenül pozitív irányba.

Lehorgonyzó tényező Kép forrása: 500px.com, Maja Topcagic

1/6 Lehorgonyzó tényező

Tudtad, hogy az emberek túl erősen ragaszkodnak a legelső információhoz, amit mondanak nekik? Hiába jut el hozzájuk idővel még több részlet, mindig az elsőt tartják majd a leginkább meghatározónak.

Erre tökéletes példa egy csoportos állásinterjú, ahol felmerül a fizetés kérdése. Aki előbb fogalmaz meg egy bizonyos összeget, az létrehoz egy viszonyítási alapot, amelyhez a többiek igényét is mérik majd.

Ha ez az összeg például 100.000 forint, akkor valószínűleg a másik személy hiába mondja a tripláját, az már túlságosan magasnak tűnik majd a korábbihoz viszonyítva.

Tapasztalati illúziók Kép forrása: tumblr, batman70

2/6 Tapasztalati illúziók

Az emberek többsége hajlamos túlértékelni egy-egy információt attól függően, hogy ő személy szerint mit tapasztalt belőle.

Például képzeld el, hogy valaki biztosan állítja, a dohányzással kapcsolatban téveszmék uralkodnak, és valójában kicsit sem káros az egészségre.

És miért olyan határozott ebben a kérdésben? Mert ismer valakit, aki megérte a 100. születésnapját, miközben napi szinten három doboz cigarettát szívott el.

A személyes tapasztalatok valóban fontosak, azonban nem szabad kizárólag ez alapján véleményt formálni.

Megerősítő bizonyíték Kép forrása: tumblr, favouriteson

3/6 Megerősítő bizonyíték

Az esetek többségében mindenkinek van véleménye az élet nagyobb dolgairól – még akkor is, ha egyébként nem gondolkodsz túl sokat például a globális felmelegedésen.

Emiatt azonban hajlamosak vagyunk inkább azokat az információkat elhinni, amelyek csak megerősítik a véleményünket.

Pont ezért olyan nehéz beszélgetni például a kísértetekről; van, aki szerint léteznek, mások szerint csak a képzeletünk szüleményei.

Hiába sorakoztatnak fel ellenük és mellettük is számtalan érvet, mindenki abban vél felfedezni több igazságot, amelyik alátámasztja a saját gondolatait.

Végkifejleti tényezők Kép forrása: drgregpark.com

4/6 Végkifejleti tényezők

Mindenkinél előfordul időnként, hogy egy döntést az alapján bírál, milyen végkifejlettel zárult le.

Sokkal fontosabb lenne, ha a választás körülményeit vizsgálnánk ahelyett, hogy a szerencsének köszönhető befejezést helyezzük előtérbe.

Például képzeld el, hogy elutaztál Las Vegasba, és nyertél egy nagyobb összeget.

Hiába volt mázlid, ez még nem jelenti azt, hogy jó ötlet volt szerencsejátékba fektetned a pénzed.

Hiszen ki tudja? Legközelebb előfordulhat, hogy épp a másik helyzetben találod magad.

Placebohatás

5/6 Placebohatás

Erről a különös jelenségről talán már te is hallottál korábban.

Amikor egyszerűen elhisszük valamiről, hogy tényleg működik, hajlamosak vagyunk valóban érezni a pozitív hatásait.

Kísérletek során fordult elő, hogy néhány betegnek valódi, míg másoknak "álpirulákat" adtak – természetesen titokban, így a résztvevők semmiről sem tudtak.

A gondolat erejének köszönhetően azonban mindkét csoport ugyanazokat a hatásokat észlelte – ez a placebohatás.

Elhatározó-effektus Kép forrása: tumblr, beautyeternal

6/6 Elhatározó-effektus

Ha elhatározod magad egy döntés vagy gondolat mellett, hajlamos vagy pozitívan érezni ezzel kapcsolatban – még akkor is, ha egyébként több hiba is található benne.

Erre szuper példa a házi kedvenced. Képzeld el, hogy van egy kutyusod, akit mindennél jobban imádsz, és emiatt biztos vagy benne, hogy ő a világ legjobb kisállata, annak ellenére is, hogy egyébként néha megharap egy-egy embert.

Hiába az utóbbi tényező, mivel te elhatároztad magad valami mellett, még ezek ellenére is pozitívan gondolkodsz a témáról.