6 jel, hogy túl negatívan állsz az élethez - változtass rajta!

Írta: ,

Sokszor elhangzik a szádból az a mondat, hogy ez túl szép, hogy igaz legyen vagy túl sokat rágódsz a rossz dolgokon és kevés időd marad arra, ami boldoggá tesz? Lehet, hogy nem is ismered fel magadon, hogy negatívan állsz az élethez, de más esetleg már szóvá tette, hogy légy egy kicsit lazább, vidámabb és pozitívabb? Lássuk mit tehetsz azért, hogy megfordítsd a mérleg nyelvét!

1/6 Első gondolatok

Gondolj vissza a legutóbbi pillanatra, amikor valakivel először találkoztál vagy amikor bemutattak neked valakit. Mik voltak az első gondolataid? Inkább pozitív vagy negatív volt az összkép?

Ha már a ki nem mondott gondolataid is nagyrészt negatívak, akkor nem csoda, hogy a személyiséged is inkább a rosszra fókuszál.

Tipp: Próbáld meg tudatosan befolyásolni a gondolataidat, állj nyitottan és pozitívan mindenhez, ami szembe jön veled, hiszen ha ezt nap, mint nap gyakorlod, akkor nem csak a saját hangulatod lesz jobb, de a környezeted is pozitívan változik majd.

 

2/6 Nem alakulnak jól a kapcsolataid

Mindenki életében vannak olyan időszakok, amikor hullámvölgyekhez ér, amikor nem minden úgy alakul, ahogy tervezte és úgy tűnik, hogy mindenki ellene van. Ha ez egy pár nap vagy akár egy hét, akkor teljesen normális, hogy így érzel, hidd el, el fog múlni.

Ha viszont már huzamosabb ideje úgy érzed, hogy nem alakulnak jól a kapcsolataid, rossz a viszonyod a rokonaiddal, a barátnőiddel is sokat vitázol és a párkapcsolatról már ne is beszéljünk, akkor lehet, hogy először magadban kellene keresned a hibát.

Tipp: Állj meg egy percre, gondold végig, hogy mi lehet a probléma, és ha magadtól nem jössz rá a megoldásra, akkor kérdezd meg az ismerőseidet, hogy van-e valami, amivel megbántottad őket, amiben szerintük változnod kellene és vond le a megfelelő tanulságokat.

3/6 A problémára fókuszálsz

Számos olyan ember van, aki, ha csapatban dolgoztok, biztos leszólja a tervet, azonnal megtalálja a hibákat és a buktatókat, de a megoldásnál már konzekvensen csendben marad.

Ha egy kicsit magadra ismersz, azaz te is sok esetben inkább a problémákra fókuszálsz és kevésbé a megoldás felé törekszel, akkor a magad és mások érdekében is érdemes változtatnod.

Ha csapatban dolgozol, akkor csak akkor kritizálj vagy keresd a hibákat, ha a megoldásra is van valamilyen javaslatod, ha pedig a saját döntéseidről van szó, akkor még inkább a megoldás lebegjen a szemed előtt, hiszen problémák mindig jöhetnek, amiket meg kell oldanod, de jobb, ha a célt figyeled és nem hagyod, hogy eltereljenek ilyen apró mellékes tényezők.

4/6 Túl sötéten látod a jövőt

Ha épp állást váltottál, kiléptél egy párkapcsolatból vagy pénzügyi hullámvölgyben vagy, akkor előfordul, hogy sötétebbnek látod a jövőt, mint amilyen valójában. A negatív személyiségek nem csak akkor látják borúsan a jövőt, amikor rosszabb időszakban vannak, náluk ez az alapállapot.

Szinte már eldöntik, hogy ez vagy az úgysem sikerül, kár érte harcolni vagy egyáltalán bármit is tenni.

Ha magadra ismersz a leírásból, akkor lehet, hogy neked is jót tenne egy kis motiváció vagy egy kis kiszakadás a mindennapokból, hátha megtalálod azt a lökést, amire már olyan régóta vársz!

5/6 Nem kezeled jól, ha dícsérnek

Volt már olyan, amikor valaki bókolt vagy megdicsért, te pedig azt sem tudtad, hogy mit kezdj ezzel a helyzettel?

Ha a lányos zavaron kívül még extrán rosszul is érzed magad, ha valaki megdicsér, akkor lehet, hogy túlságosan negatívan gondolkozol saját magadról is.

Ha nem tudsz megfelelően kezelni egy jó szót, amit feléd intéznek, akkor valójában nem hiszed el, hogy megérdemled, sőt rosszabb esetben még meg is próbálod meggyőzni a másikat, hogy miért nincs igaza.

Tanuld meg szeretni önmagad és használd többet azt a varázsszót, hogy köszönöm – ilyen helyzetekben ugyanis ennyi reakció bőven elég.

 

6/6 Mások felett ítélkezel

Bármi is történjen körülötted, arról megvan a véleményed, már egyből sztorikat kreálsz a fejedben és legszívesebben már telefonálnál is valakinek, hogy végre megoszthasd valakivel, mit gondolsz.

Magadban és másokban is rögtön a hibát keresed és azt, hogy mit miért csinálnak rosszul.

Ha te is hajlamos vagy rögtön mindenkit a sztereotípiák és a saját negatív gondolataid alapján kis dobozokba helyezni a fejedben, és a lehetőségét sem adod meg, hogy bizonyítsák az ellenkezőjét, akkor valóban túl negatívan gondolkozol.

Tipp: Add meg mindenkinek az esélyt, hogy jobban megismerd és csak utána alakítsd ki róla a véleményed – ennyi előzékenységet mindenki megérdemel!