6 jel, ami arra utal, hogy nem vagy rendben önmagaddal

Írta: ,

Gyakran hallani, hogy a testi-lelki harmónia és a boldogság alappillére az, hogy rendben legyél önmagaddal. De mit is jelent ez valójában? Mikor vagyunk jól? Alábbi cikkemet gondolatébresztőnek szánom, és mindenki annyit vesz ki belőle és fontol meg, amennyit jónak lát. 

Nem tudsz jól kapcsolódni önmagaddal Kép forrása: harpersbazaar.com

1/5 Nem tudsz jól kapcsolódni önmagaddal

A külvilág formál téged, vagy te a kinti világot? A kettő hogyan kapcsolódik, hogyan hat egymásra?

Úgy, hogy te vagy a mag, te vagy mindennek a forrása. Ha jóban vagy magaddal, és a magaddal való kapcsolatod rendezett, akkor kifelé is rendezett kapcsolatokat leszel képes fenntartani.

Legyen szó párkapcsolatról, családról, kollegiális viszonyról, ha magaddal nem vagy rendben, akkor máshol is problémák jelentkeznek.

Kívülről erősítgeted magad

2/5 Kívülről erősítgeted magad

Az a bizonyos külcsín. A külsőddel sokat foglalkozol, odafigyelsz az öltözködésedre, sminkkel próbálod meg eltüntetni a fáradtság jeleit, diétázol és sportolsz a csinos alak érdekében. 

Rengeteget dolgozol, hogy kényelmes körülmények között élhess, és folyamatosan arra törekszel, hogy megfelelj a környezetednek. Gondold végig ezek mértékét, és hogy miért is van rájuk szükséged.

Talán még nem vagy a helyeden – kívülről vársz megerősítést, keresel valamit odakint, pedig valószínű, hogy csak magadban kellene megtalálnod végre.

Gyakran kerülsz olyan helyzetbe, amivel nem tudsz mit kezdeni

3/5 Gyakran kerülsz olyan helyzetbe, amivel nem tudsz mit kezdeni

Mindenki került már olyan helyzetbe, amikor úgy érezte, legszívesebben elmenekülne, mert nem tud helyt állni.

Ilyenkor elveszíted az önkontrollod, kialakul egy belső feszültség, és ez frusztrációt kelt benned. Vedd észre és próbáld megoldani a belső konfliktusaidat!

Hiszen ezek akadályoznak a fejlődésben és abban, hogy minden helyzetben képes légy felvállalni önmagad.

 

 

Ritkán vagy elégedett

4/5 Ritkán vagy elégedett

Tapogatózol a jelenben, belevágsz valamibe, de hamar feladod; nem tölt el kiegyensúlyozottan az elégedettség érzése – lehet, hogy még nem bízol annyira magadban, hogy elkezdd értékelni magad és a munkád gyümölcsét.

Kezdd el végre szeretni azt, aki vagy!

Ha szeretettel és tisztelettel tekintesz magadra, akkor más is úgy fog nézni rád.

Ne feledd, a külvilág egy tükör! Olyan a környezeted, amilyenné teszed, és nem fordítva.

Torz az énképed

5/5 Torz az énképed

A pszichológia szerint akkor vagy kiforrott személyiség, ha saját magadat és a környezetedet is képes vagy reálisan megítélni.

Sokan helytelenül alá- vagy éppen fölébecsülik magukat a valósághoz képest. Előbbi fakadhat az önbecsülés, önbizalom hiányából, utóbbi pedig például valamiféle kompenzációja okán.

Mindenesetre sokat figyelj befelé, engedj időt magadnak arra, hogy hosszabb-rövidebb belső utazásokat tegyél a gondolataid, érzéseid megfigyelése által: meglátod, előbb-utóbb minden elkezd kitisztulni, és rálelsz arra a kincsre, ami te vagy.