6 fontos dolog, amire az élet tanított meg

Írta: ,

Az élettapasztalat furcsa dolog.  Annál is inkább, mert az ember egyik alapfunkciója az, hogy örökké gyerek marad, és többnyire csak „agy-izomból” működik felnőtt üzemmódban, kényszer hatására. Ezzel pedig elront sok mindent…

A felnőttlét nem társasjáték

1/6 A felnőttlét nem társasjáték

A felnőtt ugyanúgy játszik, mint egy gyerek. Csak drágábbak a játékai, és sokkal nagyobb a tét – mint pénzben, mint emberi kapcsolatokban.

A felnőttek szeretik az olyan eszement szituációs játékokat, mint a férfi-nő játszma.


Szerinted? Női taktikázás – árt vagy használ?


Úgy tesznek, mintha nagyon szenvednének a játszmában, konfliktust akarnak vele hatékonyan kezelni, miközben maga a játszma a kiapadhatatlan konfliktusforrás.

Vallom, hogy az ember addig játszik egy társasjátékot, amíg élvezi azt. Van, aki beleragad a játékba, mint Jumanjiban Robin Williams – csak nagyobb árat fizet a kijutásért, ha egyáltalán sikerül.

Ideges ember nincs, csak hülye

2/6 Ideges ember nincs, csak hülye

A „felnőtt drámakör” és az „inkább látványosan szenvedek, mint beszélek” kategóriában szereplő emberek körében jellemző, hogy amikor egyik módozattal sem jutnak dűlőre embertársukkal, hisztériás rohamot kapnak, a végére pedig sikerül a „hú de ideges vagyok” patthelyzetbe sodorniuk magukat.

Ilyenkor törvényszerűen egy ganajtúró bogár életéhez kezd hasonlítani a dolog: a galacsin egyre nagyobb lesz, amit egyre nehezebben tud maga előtt görgetni az ember.

Az ember hamar kifárad, és egyre többet hibázik, egyre több helyen.

De ki mondta azt, hogy ha valami nem sikerül reggel, akkor az egész napodnak lőttek?

Hazudni szükséges

3/6 Hazudni szükséges

Dr. House óta tudjuk, hogy mindenki hazudik. Aki azt mondja, hogy nem hazudik, az hazudik a legnagyobbat.

A hazugsággal nem az a baj, hogy megtörténik. A hazugság lényege az indíttatás, és az, hogy saját hazugságainkat akként kezeljük ami, tehát érzékeljük annak helytelenségét.

A társadalom képmutató módon szinte megbocsáthatatlan bűnként kezeli a hazugság tényét – pedig egész társadalmunk hazugságokra épül.

Átlagemberként, átlagéletet élve viszont nem tudsz akkorát hazudni, hogy amiatt elvegyék az életed – így van időd megérlelni magadban az igazságot, ami egy jobb, szorongásmentesebb életet eredményez.

Mosoly nélkül semmire sem viszed

4/6 Mosoly nélkül semmire sem viszed

Hogy humoromnál maradjak, mosolyogj, mert az vízum a másik ember szívéhez – kivéve ha nincs fogad. De félre a viccel!

A mosoly bizalmat kelt, gyógyít, magabiztosságot sugall, akár a vesztes helyzet is előnyre fordulhat. Kicsinyesnek és gonosznak tűnhet, de fenomenális érzés például mosolyogva elküldeni egy kiállhatatlan embert melegebb éghajlatra.

A mosoly igénye – többnyire az élet terhei miatt – észrevétlenül tűnik el a mindennapokból. Mosolytalannak lenni felelőtlenség, egyfajta lelki környezetszennyezés.

Tehát jobb, ha valaki vénségére egy „bohóc”, mintha mosolytalansággal terheli környezetét.

Pont olyan vagy, mint a szüleid

5/6 Pont olyan vagy, mint a szüleid

Ha hiszed, ha nem, te is be fogsz savanyodni. Gyerekkorod menő slágereit fogod hallgatni, sőt, utálni fogod a „csapjunk zajt” zenekart, amiért gyereked odáig van.

Hirtelen felindulásból romantikusan „gagyisztikus” filmeket fogsz nézni, melyek órákig hatással lesznek rád. És hidd el, komfortosabban fogod érezni magad tundrabugyiban és tüdőgatyában. Spórolni fogsz az árammal és vízzel, sőt mindenkire rárontasz, aki nem így tesz.

Ám ami a legmegrázóbb, hogy észreveszed azt: ugyan olyan mondatokat, ugyanolyan hangsúllyal, ugyanolyan szituációban mondasz, mint a szüleid. Kicsinyes gondokkal fogsz küzdeni, és mókusnak érzed magad majd a párducok világában – azaz kisembernek.

A sokk akkor következik be, amikor rájössz, hogy szüleid is ki akartak ebből törni, ám vannak okok és érvek, melyek miatt ez nem előny, inkább hátrány. Innentől pedig már bármi megtörténhet, amit 100 éves nagyanyád előre megmondott…

Érinteni a legjobb dolog a világon

6/6 Érinteni a legjobb dolog a világon

Csak az szeret érinteni, aki nyitott a másik ember irányába, és nem rémíti őt meg a másik biojelmeze, a test. Sokan úgy gondolják, hogy megérinteni a másik embert olyan, mintha valamit – talán a szuverenitását – ellopnánk tőle.

Jól érinteni csak az tud, aki környezetében mindent megtapintott már, és fel is fogta a különbségeket. A tapintásbeli különbségeket tanulni kell, hogy hatékony legyen, hiszen amikor megérintesz egy másik embert, egy pillanatra a lelkéhez is hozzáérsz.

Ezen kívül valóban igaz az, hogy az ember nem tudja megnyalni a könyökét, a férfi borotva pont ugyan azt tudja szőrtelenítésnél, mint a női, a férfi igenis képes tökéletesen mosogatni, ha akar, és hogy minden okkal történik.