6 fontos dolog, amire az élet tanított meg

Jankovics Anna
Írta: ,

Az élettapasztalat furcsa dolog.  Annál is inkább, mert az ember egyik alapfunkciója az, hogy örökké gyerek marad, és többnyire csak „agy-izomból” működik felnőtt üzemmódban, kényszer hatására. Ezzel pedig elront sok mindent…

A felnőttlét nem társasjáték

A felnőtt ugyanúgy játszik, mint egy gyerek. Csak drágábbak a játékai, és sokkal nagyobb a tét – mint pénzben, mint emberi kapcsolatokban.

A felnőttek szeretik az olyan eszement szituációs játékokat, mint a férfi-nő játszma.


Szerinted? Női taktikázás – árt vagy használ?


Úgy tesznek, mintha nagyon szenvednének a játszmában, konfliktust akarnak vele hatékonyan kezelni, miközben maga a játszma a kiapadhatatlan konfliktusforrás.

Vallom, hogy az ember addig játszik egy társasjátékot, amíg élvezi azt. Van, aki beleragad a játékba, mint Jumanjiban Robin Williams – csak nagyobb árat fizet a kijutásért, ha egyáltalán sikerül.

Ideges ember nincs, csak hülye

A „felnőtt drámakör” és az „inkább látványosan szenvedek, mint beszélek” kategóriában szereplő emberek körében jellemző, hogy amikor egyik módozattal sem jutnak dűlőre embertársukkal, hisztériás rohamot kapnak, a végére pedig sikerül a „hú de ideges vagyok” patthelyzetbe sodorniuk magukat.

Ilyenkor törvényszerűen egy ganajtúró bogár életéhez kezd hasonlítani a dolog: a galacsin egyre nagyobb lesz, amit egyre nehezebben tud maga előtt görgetni az ember.

Az ember hamar kifárad, és egyre többet hibázik, egyre több helyen.

De ki mondta azt, hogy ha valami nem sikerül reggel, akkor az egész napodnak lőttek?