6 egyszerű trükk, amellyel magabiztosabbá és sikeresebbé válhatsz!

Írta: ,

A magabiztosság személyiségünk meghatározó tulajdonságai közé tartozik. Segíthet céljaink elérésében, hatással van döntéseinkre, és komolyan befolyásolhatja magánéletünket, valamint karrierünket is. A mai kritikus szemléletű társadalomban azonban nem mindig könnyű legyőzni bizonytalanságainkat, és megőrizni önmagunkba vetett hitünket. Szerencsére a magabiztos fellépés tanulható, és fejleszthető, csupán némi odafigyelést és tudatosságot igényel. Íme néhány trükk, mellyel a karrieredben és a magánéletedben egyaránt sikeresebbé válhatsz!

1/6 Vess véget az önostorozásnak!

Elképzelhető, hogy olyan régóta mérgezed magad a negatív gondolatokkal, és romboló mantrákkal, hogy mostanra már szinte észre sem veszed.

Fontos, hogy változtass ezen, hiszen a szüntelen, és folyamatos önkritika hátráltathat céljaid elérésében!

Cseréld le a negatív gondolatokat pozitív állításokra, majd mond ki őket hangosan a tükör előtt!

Amit sokszor mondogatsz magadnak, előbb-utóbb automatikus programmá válik és befolyásolja önképedet.

Ezeket a pozitív állításokat bárhol és bármikor bevetheted, ha úgy érzed, szükséged van rájuk, akár egy fontos meeting, vagy a délutáni edzés előtt is.

 

Ne hasonlítgass! Kép forrása: dariazu/depositphotos.com

2/6 Ne hasonlítgass!

Semmi sem rombolja jobban az önbizalmunkat, mint az, ha másokhoz hasonlítgatjuk magunkat.

A közösségi média uralta világban persze könnyű beleesni ebbe a hibába, hiszen a Facebookon és az Instagramon nap, mint nap szembesülünk ismerőseink sikereivel, illetve elégedettséget sugározó posztjaival.

Az ilyen bejegyzések azonban megtévesztőek lehetnek, hiszen a legtöbbször nem tudjuk, mi is rejtőzik a boldog felszín alatt.

Nem érdemes tehát versenyezned barátaiddal, ismerőseiddel, ahelyett, hogy másokra irigykedsz, koncentrálj inkább magadra, és ha elégedetlen vagy, igyekezz változtatni az életeden!

 

3/6 Ismerd fel az erősségeidet!

Az alacsony önértékeléssel rendelkező személyek hajlamosak alábecsülni az általuk elért nagyszerű eredményeket.

Ha szeretnél magabiztosabbá válni, próbálj listát írni azokról a tulajdonságaidról, amelyeket szeretsz magadban, majd kérd ki a barátaid, vagy a családod véleményét is erősségeidet illetően!

Ez a módszer számtalan olyan pozitív jellemvonásodra deríthet fényt, melyeket korábban teljesen figyelmen kívül hagytál.

Egy naplóba érdemes lejegyezned akár sikereidet, illetve jelentősebb eredményeidet is, így időről-időre emlékeztetheted magadat az érdemeidre!

 

4/6 Lépj ki a komfortzónádból!

Azonosítsd azokat az élethelyzeteket illetve szituációkat, amelyektől félsz, majd nézz szembe velük!

Ha tartasz attól, hogy fel kell szólalnod egy üzleti megbeszélésen, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy előre felkészülsz erre a helyzetre, és megpróbálsz hangot adni a véleményednek a következő munkahelyi értekezleten.

Minél többször állítod kihívás elé magad, annál többször nyílik lehetőséged arra, hogy növeld önbizalmadat.

A sikerélmények hatására nyitottabbá, magabiztosabbá válhatsz, így egyre kevésbé tartasz majd a kezdetben szorongást kiváltó körülményektől.

 

5/6 Változtass a testbeszédeden!

A helyes testtartás, a mosoly, a szemkontaktus mindig is a magabiztosság szimbóluma volt.

Egyes kutatások szerint azzal, hogy kihúzod magad, és hátraengeded a válladat, nem csupán mások szemében tűnhetsz határozottabbnak illetve összeszedettebbek, de a saját önbizalmadat is növelheted általa!

Mindig nézz a szemébe annak, akivel beszélsz, és igyekezz minél többet mosolyogni a társalgás alatt!

Mozdulataink megváltoztatásával belső érzelmi állapotunk is átalakulhat, közérzetünk javulhat, erősebbnek és sikeresebbnek érezhetjük magunkat.

 

6/6 Ne akarj tökéletes lenni!

A tökéletesség egy elérhetetlen, teljesíthetetlen álom, melyet a legtöbben teljesen feleslegesen kergetünk.

A legjobb, tehát amit tehetsz, ha elengeded ezt a vágyadat, és elfogadod, hogy tökéletes élet, tökéletes párkapcsolat, tökéletes otthon, és tökéletes külső egyszerűen nem létezik, hiába próbálja velünk elhitetni a média!

A hibák ugyanúgy részei a mindennapoknak, és a személyiségünknek, egyúttal pedig nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy fejlődjünk, valamint jobb emberekké válhassunk!