6 dolog, amit 30 éves korod előtt mindenképp tegyél meg

Írta: ,

Én amolyan „soha nem késő” típus vagyok, azonban vannak dolgok, amiket érdemes minél előbb kipróbálni – hiszen ahogy múlnak az évek, úgy változnak az életkörülményeink, a barátaink és a testünk is. Ezért összegyűjtöttem pár olyan dolgot, aminek muszáj felkerülnie a „30 éves korom előtt még meg akarom tenni” bakancslistádra. Vigyázz, kész, rajt!

Csinálj valamit, amitől tartasz Kép forrása: pbase.com

1/6 Csinálj valamit, amitől tartasz

Kortól függetlenül érdemes minden nap feszegetni a határaidat és megtenni olyan (egyszerű) dolgokat, amiktől kicsit tartasz, vagy egyenesen félsz. Lehet ez egy kényelmetlen telefonhívás a főbérlődnek, vagy az, hogy végre valahára lenézel egy erkélyről a tizediken.

Vannak azonban olyan félelmek is, amikkel az idő előre haladtával már nem fogsz, vagy nem szeretnél szembe nézni bizonyos okok miatt  mert mondjuk már anyuka vagy és vigyáznod kell magadra, vagy egyszerűen a fizikai korlátaid már nem engedik. Ezért, ha például utálsz repülni, nevezz be egy motoros sárkányrepülésre. Légy bátor, és merülj el az adrenalinfröccsben, amit ezek az élmények adhatnak! Hidd el, később csodás érzés lesz visszagondolni ezekre az emlékekre.

Utazz egyedül Kép forrása: 99traveltips.com

2/6 Utazz egyedül

Ez elsőre ijesztőnek, vagy rettentő unalmasnak hangozhat attól függően, ki milyen személyiség. Azonban ez a világ egyik legfelszabadítóbb érzése, amit megtapasztalhatsz.

Ilyenkor azt csinálhatsz, amit csak akarsz, és rengeteg inspiráló emberrel találkozhatsz.

Az pedig, ha egyedül kalandozol egy országban, plusz önbizalmat ad, hiszen magadra vagy utalva mindenben.

Egy ilyen utazás ezért sok mindenben megváltoztathat, a legjobb értelemben. Szóval, a húszas éveidben utazz egyedül annyit, amennyit csak tudsz, mert később már sokkal nehezebb lesz alkalmat találni rá.

Ismerd meg a családod történelmét Kép forrása: playbuzz.com

3/6 Ismerd meg a családod történelmét

A származástan első hallásra nem annyira izgalmas kifejezés, azonban megéri vele foglalkozni. Gondolj csak bele, milyen meglepő és csodás dolgokat tudhatsz meg a családodról, ha elég mélyre ásol és felkutatod a gyökereidet.

Amíg pedig nincs saját családod, akikkel törődnöd kell, sokkal több időd van a múlttal foglalkozni.

Így hát kezdd el a kutatást! Beszélgess a nagyszüleiddel, nagynénéiddel és minél több rokonoddal, nézegessetek régi fotókat. Azon felül, hogy értékes időt töltesz a családtagjaiddal, rengeteg új dolgot is megtudhatsz magadról és a családodról is.

Jótékonykodj Kép forrása: flickr.com

4/6 Jótékonykodj

Gondolkozz el azon, hogy mi az, amiért szívvel-lélekkel tudsz akár ingyen is dolgozni szabadidődben. Az esőerdők megmentése?

A menhelyek segítése? Az éhező gyerekek részére végzett adománygyűjtés? A téma mindegy, a fontos az, hogy tényleg a magadénak érezd és vágj bele. Vállalhatsz önkéntes munkákat, adakozhatsz, vagy akár létrehozhatsz alapítványt is, amivel segíted az általad kiválasztott szegmenst.

Azon felül, hogy tényleg önzetlenül jót teszel, profitálhatsz is belőle. Megtanulhatod, hogyan kell profin tárgyalni, fejlesztheted magad és új, értékes emberi kapcsolatokra tehetsz szert. A jótékonykodás persze nincs korhoz kötve, de minél több időt és energiát tudsz ráfordítani, annál többet tehetsz azért, hogy a világunk valóban egy jobb hely legyen.

Dolgozz olyannak, aki inspirál Kép forrása: laurenconrad.com

5/6 Dolgozz olyannak, aki inspirál

Legyünk őszinték: az élet nem tárja elénk az ilyen álláslehetőségeket, de egy kis bátorsággal és kellő elszántsággal bekerülhetsz arra a helyre, ahol annak dolgozhatsz, aki tényleg lenyűgöz és inspirál.

Huszonévesen még bátrabban lehet kockáztatni, amikor nem vagy senkiért sem felelős. Ilyenkor még egyszer-kétszer belefér, hogy a szüleid kisegítsenek anyagilag, persze nem ebből kell kiindulni. 

De az áldozat akkor is megéri, hiszen olyan tapasztalatokat szerezhetsz, melyek által könnyen létrehozhatod a saját, önálló startupodat is.

Egy örök fotó magadról Kép forrása: katchsilva.com

6/6 Egy örök fotó magadról

Készíts, vagy készíttess magadról egy olyan portrét, amin TE vagy. Úgy igazából. Amiben benne van a személyiséged, az öltözködési stílusod, és minden, amit szeretsz magadban és magad körül. Első hallásra talán nárcisztikusnak tűnhet, azonban ez csak egy apró szívesség, amit magadnak teszel.

A húszas éveidben kicsattansz az életörömtől és tele vagy ambíciókkal. Miért ne örökíthetnéd meg ezt a csodás időszakot? Ugye, hogy nem is hangzik olyan bután. Idős korodban pedig büszkén és kedves mosollyal az arcodon emlékezhetsz erre vissza, miközben arról mesélsz az unokáidnak, hogyan is kell boldogan élni.