5 tudományos tipp, hogy fél percen belül jobb kedvre derülj

Írta: ,

Felejtsd el a fiókban lapuló dugicsokit, mert sokkal jobb ötleteink vannak ennél! Garantáltan lelkiismeret- és diétabarát lehetőségekre hívjuk fel a figyelmed, amelyeket bármikor bevethetsz, ha épp nem a legrózsásabb a kedved.

Mosolyogj rá valakire!

1/5 Mosolyogj rá valakire!

A vigyor és a szemkontaktus kettőse már önmagában elég ahhoz, hogy felvidulj tőle – ráadásul ez olyan dolog, amit nemcsak kapni, hanem adni is jó!


Tudtad? A szemkontaktus erejének 5 titka


„Az egyik erre vonatkozó elmélet szerint a tudatunk legmélyén még mindig összetartó, törzsi emberek vagyunk. Tehát minél szorosabb kapcsolatot tudunk teremteni a körülöttünk lévőkkel, annál nagyobb biztonságban érezzük magunkat, utat engedve a boldogságnak” – magyarázza Christine Carter, a Kaliforniai Egyetem professzora.

A mosoly ezenkívül azokat az izmokat is aktiválja, melyek közvetlen összeköttetésben állnak a hangulatért felelős hormonok működésével.

Fontos viszont, hogy a mimika őszinte legyen, hiszen az erőltetett vigyor sajnos éppen ellentétes hatást vált ki.

Húzd ki magad!

2/5 Húzd ki magad!

Anyukádnak igaza volt, amikor rád szólt, hogy húzd már ki magad.

A megfelelő testtartás ugyanis nemcsak arról gondoskodik, hogy szebben kirajzolódjanak a formáid, hanem a mélabún is segít.

A Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry című szakfolyóiratban megjelent kutatás szerint ugyanis a szakértők összehasonlították a boldog és lehangolt mozgáskoordinációval sétáló embereket, majd arra a következtetésre jutottak, hogy akik egyenes derékkal közlekedtek, sokkal jobban érezték magukat, mint azok, akik görnyedtek közben.

Figyelem: az összefüggés nemcsak mozgás, hanem például üldögélés esetén is érvényes, tehát akár most azonnal ellenőrizheted, „boldogan” ücsörögsz-e.

Elegyedj szóba egy idegennel!

3/5 Elegyedj szóba egy idegennel!

Nem kell neki elmesélni az életedet.

Bőven elég, ha a szokásos kávéd kikérésekor váltasz egy pár szót a pult mögött álló sráccal, vagy megkérdezed a boltost, hogy pontosan milyen árnyalatú a körömlakkja.

Carter professzor a boldogság kapcsán azt is kifejtette, hogy a csevegős kávérendelések sokkal pozitívabb tapasztalatot jelentettek a kísérletében résztvevőknek, mint azok, amelyek arra szorítkoztak például, hogy „egy lattét kérek”.

Ráadásul a mosolygós trükk mellett itt is érvényes, hogy legalább két embernek a napját dobod fel vele – csöppet sem önző tehát a cselekedet.

Állj ki valamiért!

4/5 Állj ki valamiért!

Aligha meglepő, hogy boldogabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érezheted magad, ha kiállsz egy cél mellett, amiben tényleg hiszel.

Az effajta kinyilatkoztatás ráadásul nem is feltétlenül igényel időráfordítással járó elkötelezettséget.

A Political Psychology folyóiratban közzétett tanulmány alapján már egy petíció aláírása is felébreszti benned az érzést, hogy az élet tartalmas és szép.

Az eredmények szerint ráadásul az aktív szelleműeknek erősebb emberi kapcsolataik vannak, jobban elfogadják önmagukat, plusz szorosabb összeköttetést érzékelnek a társaikkal.

A terv végrehajtásának legkényesebb pontja a cél kiválasztása, hiszen korántsem mindegy, mihez adod a hangodat.

Cselekedj jót!

5/5 Cselekedj jót!

Rosszkedv esetén szinte tudattalanul elvárod, hogy valaki tegyen már veled valami jót. Hogy vidítson fel, vigasztaljon meg, beszélgessen veled vagy hasonló.

De gondoltál-e már arra, hogy te cselekedj jót valaki mással, amikor beüt nálad az a bizonyos mélypont?

A szívesség akár anyagi formában is megnyilvánulhat, de ne feledd, hogy az adakozás a legegyszerűbb, „gyorsan letudható” út, ami ennek megfelelően nem biztos, hogy átütő eredményt hoz – figyelmeztet Carter professzor.

Persze, adakozz nyugodtan, ám mellette törekedj néha az aktívabb cselekvésre is a hétköznapokban.

Biztos akad például a környezetedben olyan idős ember, aki örülne egy kis társalgásnak, vagy olyan gyermek, akinek segíthetnél a tanulásban.

Neked van valamilyen egészséges és gyors trükköd a jókedvhez?