5 trükk, hogyan győzhetsz meg valakit az igazadról

Póta Szilvia
Írta: ,

A meggyőző kommunikáció az élet minden területén kiemelt fontosságot élvez. Lehetővé teszi, hogy elérjük céljainkat, megnyerjük vitáinkat, véget vessünk konfliktusainknak, és még több sikert érjünk el munkánkban. A rábeszélés képessége persze nem mindig jön magától, más készségekhez hasonlóan ez is tanulható illetve a gyakorlás útján fejleszthető. Mindegy, hogy egy baráti vitáról, vagy egy üzleti megbeszélésről van szó, a most következő trükkök segíthetnek, hogy hatékonyabban kommunikálj és a másik fél szemében is meggyőzőbbé válj!

A jó meggyőző képesség első sorban megköveteli tőlünk, hogy odafigyeljünk beszélgetőpartnerünkre, és reagáljunk az általa elmondottakra.

Ahhoz, hogy elfogadtasd valakivel a nézőpontodat, vagy az ötleteidet, először is meg kell értened a másik elképzeléseit illetve érveit.

Mutasd meg a beszélgetés során, hogy megértetted az álláspontját azzal, hogy elismétled, amit mondott, ennek köszönhetően úgy érzi majd, hogy odafigyelsz rá, és fontos számodra a véleménye.

Ha nem hallgatod meg a másik felet, cserébe ő is semmibe veszi majd a felvetéseidet, melynek eredményeképpen elbeszéltek egymás mellett.

 

A magabiztosság komoly befolyásoló erő lehet beszélgetéseink alkalmával. A bizonytalanságot a külső szemlélők gyengeségként értékelhetik, így a szavaidnak sem tulajdonítanak akkora jelentőséget.

Mutasd meg a másiknak, hogy pontosan tudod, mit akarsz, és te magad is hiszel abban, amit mondasz! Kerüld a halk motyogást, a szorongásról, vagy félszegségről árulkodó szavakat, kifejezéseket, helyette pedig légy céltudatos és határozott!

Az önbizalom növeléshez hatékony eszköz lehet a sport, az egyenes testtartás, illetve a megfelelő öltözék, emellett pedig érdemes a tükör előtt begyakorolnod a beszédet!