5 tipp, hogy megőrizd az egyensúlyt a munkád és a magánéleted között

Póta Szilvia
Írta: ,

Az okostelefonoknak köszönhetően bárhol és bármikor elérhetőek vagyunk, a munkahelyünk elvesztéséből fakadó félelem, valamint az állandó teljesítménykényszer miatt pedig gyakran csak komoly erőfeszítések és tudatos tervezés árán sikerül elszakadni az irodai teendőktől. Szakértők szerint a soha véget nem érő munkanapokból fakadó stressz komoly károkat okozhat a szervezetben. Íme néhány egyszerű módszer, mellyel megelőzheted a kiégést!

Tanulj meg nemet mondani! Kép forrása: styleoholic.com

Azzal, hogy 24 órában rendelkezésére állsz, és minden plusz feladatot gondolkodás nélkül elvállalsz, csak azt éred el, hogy előbb-utóbb teljesen kiégsz. Éppen ezért fontos, hogy megtanulj nemet mondani! Ha legközelebb valami olyasmivel akar megbízni a felettesed, ami normál körülmények között nem tartozik a munkakörödbe, ne válaszolj azonnal, kérj először egy kis időt, így nyugodtan végig tudod gondolni, mennyi extra energiát, illetve túlórát igényelne az adott feladat!

Ha úgy érzed, hogy túl sok a munka, vagy túl magasak a követelmények, ne félj beszélni róla a főnököddel! A hatékony munkavégzéshez, valamint a kiégés elkerüléséhez szükség van kikapcsolódásra is, ezzel pedig egy jó munkaadó tisztában van.

Használd ki okosan az idődet! Kép forrása: theglitterguide.com

Napjainkban egyre nagyobb figyelmet kap a munka és a karrier, ugyanakkor háttérbe szorul az egészség és az alvás fontossága. Vannak, akik az éjszakai pihenésre csupán felesleges időpocsékolásként tekintenek, ami a munka rovására megy.

Pedig tévedés, miszerint az a jó munkaerő, aki sokat dolgozik; ennél sokkal fontosabb, hogy okosan osszuk be az időnket!

Ennek érdekében érdemes prioritásokat felállítanod. Próbáld ki a Promodoro nevű praktikus időgazdálkodási technikát! Írd össze az elvégzendő teendőket fontossági sorrendben, állítsd be az órát 25 percre, majd dolgozz megszakítás nélkül 25 percen keresztül. Ezután tarts 5 perc szünetet, minden negyedik Pomodoro után pedig nagyobb, 20-30 perces szünetet.