5 tipp, hogy karácsonykor is egészséges maradj

Írta: ,

Ha hagyod, hogy a teendők maguk alá temessenek, sajnos mentális és fizikai szinten is kárát láthatja az egészséged. Ne engedd teljesen lemerülni az „elemet”, különben az immunrendszered legyengülésével utat engedhetsz a betegségeknek! A következő tanácsok hozzájárulnak, hogy az ünnepi pörgésben is megőrizd az épséged.

Írj listát a teendőkről!

1/5 Írj listát a teendőkről!

Az előkészületek során talán már többször is hasznát vetted egy jó kis listának, például az ajándékok beszerzésének megtervezésekor.

Miért ne hívnád segítségül ezt az egyszerű és nagyszerű módszert az ünnepnapokon?

Különösen sokat tehetsz a testi-lelki nyugalmad megőrzéséért, ha rangsor szerint három-négyféle csoportra osztod a teendőket, így amikor a sok dolog nyomasztani kezd, beérheted a legfontosabbak teljesítésével – a többi úgyis megvár, illetve megkérhetsz valakit, hogy végezze el helyetted.

Minél hatékonyabban tudsz összpontosítani a feladatokra, annál csekélyebb a stressz-terhelésed.

A lista elkészítésébe természetesen bevonhatod a családot, ahogy a kivitelezésébe is!

Formáld újra a szokásokat!

2/5 Formáld újra a szokásokat!

Nem véletlen, hogy ezt a cikket olvasod.

Valószínűleg alapjáraton feltételezed, hogy a karácsony káros lehet az egészségedre, vagy legalábbis a nyugalmadra – pedig ennek nem kellene így lennie.

Ha a jelenlegi családi szokások túl nagy terhet rónak rád, illetve ellenérzésed támad velük kapcsolatban, egyszerűen fontold meg, hogy újakat alakítasz ki helyettük.

Ezzel nem csorbul a szüleid iránti tisztelet, amennyiben tőlük hoztad a hagyományokat, amelyeket már nem szívesen követsz!

Nyugodtan tegyél meg mindent, hogy a karácsony számodra is az áldott békéről szólhasson.

Ne feledd, hogy nem létezik kőbe vésett tradíció!

Szánj időt a megnyugvásra!

3/5 Szánj időt a megnyugvásra!

Mindegy, hogy egy bögre kakaó, egy jó könyv, egy kis séta vagy némi zenehallgatás hatására tudsz lenyugodni.

A lényeg, hogy tedd meg, amikor csak jólesik! Senki sem várja el tőled, hogy erődön felül teljesíts – legfeljebb te magad, tehát ideje fejben lerendezni az elvárásokat.

Ahhoz, hogy a legjobb formádat hozd az ünnepeken, muszáj vigyáznod magadra.

Hiszen hogyan is adhatnál másoknak szeretetet, ha pont a saját testedet és lelkedet hanyagolod el a nagy sürgés-forgás közepette?

Ne legyen lelkiismeret-furdalásod, ha egy kis üresjáratra vágysz. Bátran rogyj a kanapéra, akár bugyuta karácsonyi popzenéket hallgatva!

Meglátod, utána újult erővel állhatsz neki a feladatok megoldásának.

Gondolj az emberi kapcsolataidra!

4/5 Gondolj az emberi kapcsolataidra!

A „mi legyen a menü?” és a „milyen színű díszeket vegyek a fára?” roppant fontos kérdések bizonyos tekintetben, ám mit sem érsz a rájuk adott tökéletes válasszal, ha közben az emberi kapcsolataid idő- és energiahiány miatt a padlóra kerülnek.

Bármilyen passzban vagy éppen, nyílj meg őszintén egy barát, egy családtag vagy a párod előtt, és beszélgessetek át egy estét!

Hidd el, megtérül.

Olyan személyre is gondolhatsz ilyenkor, akivel régen találkoztatok vagy beszéltetek telefonon, viszont nagyon érdekel, mi zajlik az életében.

A szeretet ünnepe előtt különösen jólesik az effajta törődés, és feltölt a nagy karácsonyi hajrá előtt.

Tölts minőségi időt a családoddal!

5/5 Tölts minőségi időt a családoddal!

Mikor volt legutóbb olyan estétek, amikor egyikőtök sem bámulta a tévét, ráadásul nem került elő sem az okostelefon, sem a számítógép?

Noha ezek az eszközök jól jönnek a mindennapokban, karácsony előtt érdemes sort keríteni a beszélgetős alkalmakra, melyek különösen nagy örömöt szereznek mindenki számára.

Akár kétfős háztartásban élsz, akár már gyerekeitek is vannak, az egymásra figyelős vacsora lehetőleg hetente kétszer egyébként is legyen alap.

Kutatások bizonyítják, hogy a zavartalan kommunikáció hozzájárul a lelki harmóniához, és ideális közeget biztosít a csemeték fejlődéséhez is.

Apropó, mikor került elő nálatok utoljára valami jó kis társasjáték…?