5 tipp, hogy ezúttal tényleg betartsd az újévi fogadalmad

Írta: ,

Az újévi fogadalmaknak már komoly hagyományuk van, ám csak kevesen jutnak tovább a kezdeti lelkesedés szakaszán. Te is hamar feladod a kitűzött célokat? Akkor itt az ideje, hogy növeld a kitartásodat – az alábbi tippek garantáltan segítenek majd!

Tűzz ki elérhető célt

1/5 Tűzz ki elérhető célt

Először is fontos, hogy olyan célt tűzz ki, ami nem teljesen elérhetetlen, ellenkező esetben felesleges bármilyen fogadalmat tenned.

Maradj a realitás talaján, különben ismét csalódás ér majd, amitől az önbizalmad is kevesebb lesz.

Mit is jelent ebben az esetben az elérhető cél?

Természetesen nem azt mondjuk, hogy ne álmodj nagyot, hiszen az visz igazán előre.

De ne akarj egy hónap alatt 10 kilótól megszabadulni, vagy ne várd azt, hogy már január végén sikerülni fog a nyelvvizsga – főleg, ha évek óta meg sem szólaltál az idegen nyelven, vagy még a tankönyveket sem szerezted be.

A részeredményeket figyeld

2/5 A részeredményeket figyeld

A részeredmények már könnyebben előrevisznek és bátoríthatnak is, ezért fontos, hogy inkább ezekre koncentrálj. Jó, ha kitűzöl egy nagy célt, de azt inkább év végére időzítsd, addig pedig minden héten vagy hónapban mérlegeld, mennyit sikerült haladnod a dologgal!

Sokkal motiválóbb, ha azt nézed, mit tettél meg magadért, mintha azt figyelnéd, mit hagytál ki. Hidd el, mindenki hibázik, főleg az elején!

Szóval ne add fel az új életmódodat csak azért, mert az adott héten egyszerűen nem jutottál el edzeni! Nem az számít, ami kimaradt, hanem az az eredmény, amit már elértél.

Még sok időd van a következő szilveszterig, de nem mindegy, hogy mindent újra kell-e kezdened, vagy szépen haladhatsz-e tovább a terveid megvalósításával.

Találd ki a saját módszered

3/5 Találd ki a saját módszered

A haladás érdekében fontos, hogy a saját, testreszabott módszeredet kövesd.

Bár az élet minden területén vannak aranyérvényű szabályok, nem vagyunk egyformák.

Könnyen lehet, hogy ami a barátnődnek bevált, az nálad nem működik, és fordítva.

Egyáltalán nem biztos, hogy a neten talált edzéstervet vagy étrendet követni tudod – nem azért, mert nincs kitartásod, hanem mert egyszerűen nem passzol az életmódodhoz és így nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Ráadásul jó eséllyel tarthatatlan is lesz hosszú távon…

Szóval nincs mese, saját haditervet kell készítened – legyen ez az első januári teendőd!

Motiváld magadat minden nap Kép forrása: tumblr, moonandtrees

4/5 Motiváld magadat minden nap

A legtöbb önsegítő könyv azt javasolja, hogy írj fel motiváló mondatokat, szavakat magadnak, és tedd őket jól látható helyekre (a tükrödre, a szekrényed ajtajára, az íróasztalod fölé stb.). 

Ne feledd, minden tett először gondolatban fogalmazódik meg! Márpedig, ha gyakran látod, hogy „sikerülni fog”, vagy hogy "most sokkal kitartóbb vagyok”, akkor annak bizony meg lesz az eredménye.

Fontos az is, hogy ne maradjon ki a jutalom.

Még a diétába is belefér alkalmanként egy kis nassolás, de jutalmazhatod magadat wellness-szel, masszázzsal, szépségápolási termékekkel, vagy csak egy kiadós pihenéssel.

5/5 Kerüld el a csapdákat!

Ez leginkább a kezdetek kezdetén fontos, mert később az új életmódod már beépül a mindennapjaidba, így könnyen ellenállsz majd a kísértésnek. Addig viszont fontos, hogy ne is adj esélyt a komolyabb kilengésekre!

Mint írtuk, alkalmanként belefér a nassolás a diétába, de ez nem azt jelenti, hogy minden nap beugorhatsz egy sütire a barátnőddel. Cukrászda helyett találkozzatok inkább egy teázóban! 

Ha a dohányzásról próbálsz leszokni, akkor egy ideig mellőzd a kísértést, tehát ne menj le a „friss” levegőre a többiekkel ebédszünetben, és lehetőleg kerüld a dohányosokat, ha nekivágsz az éjszakai életnek.

Amennyiben elkerülöd a csábítást, sokkal könnyebb lesz neki ellenállni!