5 tipp, amivel leküzdheted a halogatást

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Te is a halogatás nagymestere vagy? Nos, nem vagy egyedül, de az új éned és a frissen meghozott fogadalmad egész biztosan nem engedi meg, hogy hosszasan húzd-halaszd a teendőidet. Lássunk néhány hasznos praktikát, amikkel pillanatok alatt a feladataid végére érhetsz!

Hol is kezdjem?

Általában akkor nyomaszthat a halogatás, ha olyan sok feladatod van, hogy nem is tudod, hol kezdhetnéd el az egészet. Ilyen esetben több megoldás közül választhatsz.

Jó ötlet a legnehezebbel kezdeni a sort, hiszen általában az igényli a legtöbb időt és energiát, márpedig ha időben letudod, akkor a további teendők meg sem kottyannak majd.

Mielőtt azonban bármit is teszel, érdemes listát írnod. Egyrészt így rendszerezni tudod a feladatokat, ami létfontosságú, ha azt se tudod, hol áll a fejed, másrészt pedig kialakíthatod a sorrendet: kezdheted az elején, indulhatsz a végéről, vagy éppen találomra kiválaszthatod és kipipálhatod azokat a teendőket, amikkel elkészültél.

Gondolkozz párhuzamban

A feladatok elvégzésekor az egyik leghasznosabb tanács, hogy mindig vedd észre, mely teendőket tudod párhuzamosan is végezni. Erre már általában a listaírás során is szükséged van, de ha nincs aznapra túl sok feladatod, akkor fejben is csoportosíthatod a dolgokat. Miről van szó? Egész pontosan arról, hogy időnként akkor haladhatsz a leghatékonyabban, ha kicsit mindenbe belefogsz.

Tegyük fel, hogy meg kell írnod néhány fontos e-mailt, vagy éppen tételt, de közben a házimunkával is haladnod kell. A legkevésbé az üzenetírás vonz, ezért szeretnéd gyorsan letudni, ám mégis sokkal gyorsabban végezhetsz, ha először elindítod a mosást, és felrakod a krumplit főni. Amíg a köret megpuhul, a gép pedig lejár, te pont a küldés gombra kattinthatsz.