5 népszerű személyiségteszt, ami segít jobban megismerni önmagad

Írta: ,

Erősségeinket és gyengeségeinket megismerhetjük anélkül is, hogy egy pszichológussal térképeztetnénk fel belsőnket. A néhány kérdéses teszteken kívül léteznek komolyabb pszichológiai alapú személyiségtesztek is, amelyek bárki számára hozzáférhetőek – cikkünkben bemutatjuk a legnépszerűbbeket ezek közül.

Vérmérséklet teszt Kép forrása: goodhousekeeping.com

1/5 Vérmérséklet teszt

A vérmérsékletek tesztje 4 személyiségtípust különböztet meg: szangvinikus, flegmatikus, kolerikus, melankolikus. Eszerint a teszt szerint általában egy vagy két típus dominál minden embernél, ezek alapján pedig megismerhetőek az erősségeink és a gyengeségeink.

A szangvinikus és a kolerikus típusok az extrovertált emberek, míg a flegmatikus és melankolikus típusok inkább introvertált, magukba forduló emberek. Ajánlott ezzel a teszttel kezdened a lélekbúvárkodást, hiszen a továbbiakban tárgyalt tesztek személyiségtípusai inkább ennek a négy nagy ágnak az altípusai.

MBTI-teszt Kép forrása: strkng.com

2/5 MBTI-teszt

A mostanában egyre népszerűbb Myers-Briggs Típus Indikátor elnevezésű önismereti személyiségteszt alapja nem más, mint maga Carl Gustav Jung munkássága – a híres pszichológus elméleteit Isabel Briggs Myers öntötte olyan formába, mellyel fel lehet térképezni önmagunkat. Az elmélet négy alapvető dimenziót tart szem előtt, melyek az emberek döntéshozatalával, információfeldolgozásával kapcsolatosak.

A négy jellemző dimenziósík a következő: introvertált-extrovertált, érzékelő-intuitív, gondolkodó-érző, megítélő-észlelő. Ezen dimenziók kombinációja 16 személyiségtípust eredményez az alapján, mely kategóriák mennyire állnak közel hozzánk. A lényeg, hogy hagyj időt magadnak a teszt kitöltésre, hiszen erre legalább egy nyugodt órát számolnod kell!

Enneagram Kép forrása: artisticmoods.com

3/5 Enneagram

Az enneagram módszer lényege, hogy 9, egymástól jelentősen eltérő személyiségtípus létezik az alapján, hogyan szemléljük a világot, és hogyan hatnak ránk a különféle impulzusok. Az enneagram szerint személyiségtípusunk már születésünktől fogva létezik, és életünk során nem tudjuk lecserélni, nem tudunk egyikből a másikra váltani.

Azonban minden típusnak van 3 megnyilvánulási formája – egészségesátlagos és egészségtelen –, amelyek változhatnak a különböző élethelyzetekben, és amelyeknél az adott személyiségtípusra jellemző tulajdonságok másként dominálnak. Ez a teszt is elérhető online formában, de ha jobban érdekel a dolog, érdemes beszerezned hozzá egy szakkönyvet, amelyben sokkal részletesebb információt kaphatsz az egyes típusokról.

Big Five Kép forrása: tumblr, maybelline

4/5 Big Five

Az egyik legismertebb átfogó személyiségteszt a Big Five, melyre több egyéb személyiségtípus-feltáró teszt is épül már.

A Big Five segítségével 5 olyan személyiségfaktorunkat mérhetjük, melyekből felépülnek a személyiségtípusok: ezek az energia, a kellemesség, a lelkiismeretesség, az érzelmi stabilitás és a nyitottság.

Ez a személyiségteszt nem csak arra jó, hogy önmagunkról kapjunk átfogóbb képet, de gyakran használják a HR-esek is az új munkaerő kiválasztásánál, hiszen a teszt például olyan tulajdonságainkról ad jellemzést, hogy mennyire vagyunk stressztűrőek és motiváltak.

A benned élő istennő Kép forrása: justthedesign.com

5/5 A benned élő istennő

Shinoda Bolen pszichológusnő a görög mitológiát és C.G. Jung munkásságát használta fel saját személyiségtípusaihoz. Elmélete szerint az emberek a görög istenek és istennők alapján sorolhatóak különböző személyiségtípusokba.

Hogy ki a fő istennőd, internetes teszt segítségével magad is kiderítheted, de érdemes beszerezned egy példányt Bolen könyvéből, melyben részletes leírást kapsz arról, hogy a típusod milyen gyermekként, felnőttként, a munkában, a párkapcsolatban, szülőként, illetve idősebb korában, és hogyan jön ki a többi típussal.