5 mutatós növény, ami boldogabbá tehet

Póta Szilvia
Írta: ,
5 mutatós növény, ami boldogabbá tehet

Kép forrása: stolkflora.nl

A téli hónapokban a hidegnek és napfény hiányának köszönhetően gyakori jelenség a levertség és depresszió. A rossz hangulat ellen szerencsére többféle fegyver létezik. Így például kiváló eszközt jelenthetnek ellene a növények, melyek nem csak a lakásodat szépíthetik meg, de a mentális egészségedre is jó hatást gyakorolhatnak! A természet látványa segíthet kikapcsolódni, és csökkenti a rád nehezedő stressz mértékét. Próbáld ki a most következő mutatós növényeket!

Bazsalikom Kép forrása: decoholic.org

Ez a gasztronómiai körökben kedvelt fűszernövény nem csak az ételeinket teszi ízletesebbé, de a hangulatunkat is javíthatja. Pozitív hatása a benne lévő linalool nevű vegyületnek köszönhető, mely egyben jellegzetes, kellemes illatát is adja.

Ezt a különleges növényt nem véletlenül tartják az egyik leghatékonyabb természetes gyógyszerként számon manapság, hiszen már önmagában az aromája, illetve az illata is stimuláló, stresszoldó, és energetizáló hatással bír a szervezetünkre, emellett hatékonyan enyhítheti a szomorúságot valamint a depressziót. Ennek köszönhetően előszeretettel használják az aromaterápiában.

A bazsalikomnak természetesen önmagában nyersen és különböző ételekben elfogyasztva is rengeteg egészségügyi előnye van. Többek között gazdag antioxidánsokban, csökkenti a gyulladást, és fokozza az immunrendszer működését.

 

Levendula Kép forrása: paperblog.com

A levenduláról régóta tudjuk, hogy nyugtató hatása van, így enyhíti a szorongást. Bár meggyújthatunk akár egy egyszerű levendula illatú gyertyát is, a természetes friss levendula azonban sokkal erőteljesebb illattal bír, és az otthonodat is szebbé varázsolja.

Egyes kutatások azt mutatták, hogy a növény illata csökkenti a pulzusszámot, valamint a vérnyomást, melynek köszönhetően az aromát belélegezve könnyed, relaxált állapotba kerülünk.

Ha álmatlanságtól szenvedsz, helyezz egy marék szárított levendulát éjjeliszekrényedre, így megkönnyítheted az elalvást!

A levendulát természetesen még számtalan módon felhasználhatod. Többek között olajformában enyhítheti a szúnyogcsípést, fűszerként különleges ízt kölcsönözhet az ételeknek, teaformában nyugtatja az idegeket, és görcsoldó hatású.

 

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba