5 mód, ahogyan adjuk és fogadjuk a szerelmet - Neked mi a szeretetnyelved?

Szendrey Adrienn
Írta: ,

A szeretetnyelv, mint fogalom Gary Chapman nevéhez fűződik, aki 15 évvel ezelőtt írta le ezt a párkapcsolati dolgot. A szeretetnyelv valójában nem más, mint ahogy mi magunk ki tudjuk fejezni a szerelmünket, szeretetünket, illetve az, ami alapján tudjuk dekódolni a más emberek irántunk érzett szeretetét, szerelmét. Ha két embernek eltérő a szeretetnyelve, és emiatt nem értik meg egymást, az a párkapcsolatokban, vagy akár egyéb, szeretetre épülő kapcsolatban vitákhoz vezethet. A szeretetnyelvből ötféle létezik, amelyeket most megmutatunk neked, hogy jobban megismerd a saját, illetve a párod, szeretteid szeretetnyelvét, hogy ezentúl emiatt ne legyenek félreértéseitek egymással. Azt tudnod kell, hogy nem mindenkire vonatkozik csak egy szeretetnyelv, általában több típus kombinációja igaz ránk.

Elismerő szavak

Akinek ez az elsődleges szeretetnyelve, annak mindennél többet jelent az, ha kimondjuk neki: Szeretlek!

A nagy vallomáson túl a hétköznapi szituációkban az apró elismerések, dicséretek számítanak annak, aki ezt a szeretetnyelvet beszélni.

Egy kedves bók többet fejez ki a számára, mint egy ölelés vagy egy ajándék, de csak akkor, ha ez őszintén, szívből jön.

Ha a párod szeretetnyelve ez, akkor minden nap dicsérd meg, és a szavaiddal is hozd a tudtára az érzéseidet, mert az nem elég a számára, ha ő ezt csak sejti.

Ha a minőségi idő a legfontosabb a számodra vagy a társad számára, akkor a legnagyobb jelentősége az együtt töltött programoknak és az osztatlan figyelemnek van.

Ez azt jelenti, hogy egy közös séta, mozi, kirándulás, utazás, vagy akár egy otthoni, kettesben elköltött vacsora bír a legnagyobb jelentőséggel, de ennek csak akkor van értelme, ha teljesen a másikra koncentrálsz közben, nem pedig újságot olvasol vagy esetleg a telefonoddal foglalkozol.

A minőségi idő fontos eleme a beszélgetés, az egymásra való odafigyelés, a másik meghallgatása, segítése a problémáiban.