5 jele annak, hogy nem tiszteled saját magadat

Sándor Alexandra
Írta: ,

Az önbizalomhiánynak rengeteg árnyalata van, és mind közül a masszív önutálat a legsúlyosabb. Nem is hinnéd, hányan küszködnek ezzel nap mint nap. A következő momentumok elárulják, vajon te is ott vagy-e az érintettek táborában…

Féltékeny és irigy vagy másokra

Egy saját magát tisztelő és szerető ember elkerekedő szemekkel csodálkozik rá a nála jobb képességekkel bíró, előrébb járó társaira. Többet és többet akar hallani a tapasztalatairól, nyitott a tanulásra.

Aki viszont negatív képet lát viszont a tükörben, egészen eltörpül egy karizmatikusabb személyiség mellett: feltámad benne az irigység és a féltékenység keserű érzése.

Ez olyannyira felerősödhet, hogy akár szenvedélyes gyűlöletté is fajulhat – miközben az illető leginkább magát utálja.

A megoldás felé vezető út első lépése a felismerés, tehát semmi „ciki” nincs abban, ha a jellemzés alapján az utóbbi kategóriába sorolod magadat.

Önbizalmad tudatos növelésével a gondolataid is tisztulni fognak.

Kegyes hazugságok hálójában

Azon kapod magad, hogy kisebb-nagyobb, ám ártalmatlannak vélt füllentésekkel próbálod a megfelelő mederben tartani a kapcsolataidat?

Utána pedig szinte mindig megvilágosodsz, hogy erre valójában semmi szükség nem volt?

A kegyes hazugság célja, hogy elfogadást és pozitív visszajelzést kapj másoktól.

Kiegyensúlyozott lelkiállapotban ezek a források ügyeskedés nélkül is elérhetőek, amikor azonban rossz színben látod saját magadat, a tudatod elkezd azon dolgozni, hogyan kaphatnál belőlük minél többet.

Ne aggódj, szó sincs arról, hogy patológiás eset lennél emiatt – csupán egy rossz beidegződésről beszélünk, ami ugyancsak „gyógyítható” némi önbizalommal!