5 jel, hogy igazi felnőtté váltál

Írta: ,

„ – Mindenki felnő, nem? – Természetesen nem. Öregszünk, ez tény, de a felnőtté válás már döntés kérdése.” Nagy igazság van Norah Jones szavaiban, ugyanis mi döntjük el, mikor válunk igazán felnőtté. Ezekből a jelekből tudhatod, hogy időközben te is az lettél.

A saját lábadra álltál Kép forrása: honeykennedy.com

1/5 A saját lábadra álltál

Kétségtelenül felemelő érzés, amikor eljön az a pont az életedben, hogy nincs többé szükséged a szüleid anyagi támogatására.

Egyrészt szabadságérzetet nyújt, hiszen a megkeresett pénzedet arra költheted, amire szeretnéd, másrészt viszont nagyon nagy felelősséggel is jár, mert kétszer is át kell gondolnod, megvedd-e azt a táskát/cipőt/nadrágot.

Ne keserítsen el, hogy nem tudsz mindent megvenni magadnak, gondolj inkább arra, mennyi mindent nyertél az önállósággal: végre független nővé váltál, és már senki nem szólhat bele, hogy mihez kezdj az életeddel. Ha pedig ügyesen csinálod, idővel nem kell lemondanod semmiről, amit meg szeretnél venni magadnak.

Felelősséget vállalsz a tetteidért Kép forrása: striped-cherry.tumblr.com

2/5 Felelősséget vállalsz a tetteidért

Ha tudod, hogy elrontottál valamit, vagy rosszat tettél, akkor már nem bűnbakot keresel, hanem vállalod a tetteid következményeit.

Ez az élet minden területére igaz lehet, így ha a munkahelyeden hibázol, akkor nem próbálod meg másra kenni a dolgot, hanem te magad mész a főnököd elé és számolsz be róla. Ez korántsem egyszerű, viszont a felettesed szemében is nagyot nőhetsz, ha látja rajtad, hogy vállalod a felelősséget a hibáidért.

A magánéletedben sem másokat okolsz már a rossz döntéseidért – belátod, hogy mindig van választási lehetőséged, és olykor előfordul, hogy a megérzéseid nem a helyes útra terelnek.

Tovább tudsz lépni Kép forrása: horkruks.com

3/5 Tovább tudsz lépni

Folyton visszanézni és azon rágódni, vajon mit tehettél volna másképp az életedben, nem valami bölcs dolog.

Mind hozunk rossz döntéseket, de ha folyton üldöz minket a „mi lett volna ha”, akkor lemaradunk a jelenről, és nem éljük meg az igazán fontos pillanatokat.

A felnőtté válás magával hozza azt is, hogy végre megtanulunk elengedni és tovább tudunk lépni a sérelmeinken.

Persze ez nem azt jelenti, hogy nem állunk ki magunkért, de már különbséget tudunk tenni a rosszindulatúság és az igazságtalanság között. 

Ápolod a kapcsolataidat Kép forrása: socialfeed.info

4/5 Ápolod a kapcsolataidat

Idővel rájössz, hogy minden múlandó, és ahhoz, hogy a kapcsolataid működjenek, ápolnod kell őket.

Többször beszélsz a szüleiddel, és ha nem is minden lépésedről, de a fontosabbakról beszámolsz nekik, mert tudod, hogy örülnek, ha hallanak felőled.

Már tudod, hogy kik az igazi barátaid, és inkább velük töltöd a szabadidődet, mintsem olyan emberekkel, akik pusztán érdekből barátkoztak veled. Felnőttként már nem az számít, hogy minél több barátunk legyen, hanem az, hogy olyanok vegyenek körül, akik szeretnek, és akik mellett biztonságban érezzük magunkat.

Fontossá válik az egészséged Kép forrása: ca.webstore.mpgsport.com

5/5 Fontossá válik az egészséged

Érett gondolkodásra vall, ha már tudatosan figyelsz az egészségedre és arra, hogy mivel táplálod a tested.

Fontossá válik számodra, hogy te készítsd el magadnak az ebéded, olyan alapanyagokból, amiket gondosan kiválogattál.

Még munka után is találsz időt a sportra, mert tudod, hogy a testednek erre van szüksége, és mindig meghálálja, ha törődsz vele.