5 jel, hogy igazi felnőtté váltál

Berényi Nóri
Írta: ,

„ – Mindenki felnő, nem? – Természetesen nem. Öregszünk, ez tény, de a felnőtté válás már döntés kérdése.” Nagy igazság van Norah Jones szavaiban, ugyanis mi döntjük el, mikor válunk igazán felnőtté. Ezekből a jelekből tudhatod, hogy időközben te is az lettél.

A saját lábadra álltál Kép forrása: honeykennedy.com

Kétségtelenül felemelő érzés, amikor eljön az a pont az életedben, hogy nincs többé szükséged a szüleid anyagi támogatására.

Egyrészt szabadságérzetet nyújt, hiszen a megkeresett pénzedet arra költheted, amire szeretnéd, másrészt viszont nagyon nagy felelősséggel is jár, mert kétszer is át kell gondolnod, megvedd-e azt a táskát/cipőt/nadrágot.

Ne keserítsen el, hogy nem tudsz mindent megvenni magadnak, gondolj inkább arra, mennyi mindent nyertél az önállósággal: végre független nővé váltál, és már senki nem szólhat bele, hogy mihez kezdj az életeddel. Ha pedig ügyesen csinálod, idővel nem kell lemondanod semmiről, amit meg szeretnél venni magadnak.

Felelősséget vállalsz a tetteidért Kép forrása: striped-cherry.tumblr.com

Ha tudod, hogy elrontottál valamit, vagy rosszat tettél, akkor már nem bűnbakot keresel, hanem vállalod a tetteid következményeit.

Ez az élet minden területére igaz lehet, így ha a munkahelyeden hibázol, akkor nem próbálod meg másra kenni a dolgot, hanem te magad mész a főnököd elé és számolsz be róla. Ez korántsem egyszerű, viszont a felettesed szemében is nagyot nőhetsz, ha látja rajtad, hogy vállalod a felelősséget a hibáidért.

A magánéletedben sem másokat okolsz már a rossz döntéseidért – belátod, hogy mindig van választási lehetőséged, és olykor előfordul, hogy a megérzéseid nem a helyes útra terelnek.