5 hétköznapi dolog, ami hatással van az álmaidra

Írta: ,

Az álmok mindig is foglalkoztatták az emberiséget. Nem véletlen, hiszen álmaink gyakran üzennek nekünk, és egy olyan világba repítenek, ahol szinte bármire képesek vagyunk. De vajon melyek azok a hangok, illatok, illetve tárgyak, melyek jelentősen befolyásolják az éjszakánkat?

Illatok Kép forrása: bohemiandiesel.com

1/5 Illatok

Meglepő, de igaz: az édes illatok valóban édes álmokhoz vezetnek! Tanulmányok során megállapították, hogy ha az alvási ciklus egy bizonyos pontján virágot szagoltatnak az emberrel, az kellemes álmokat eredményez.

A kénre azonban pont az ellenkezője igaz: ha ilyen szagot érzünk alvás közben, úgy az álmaink is negatív tartalmúak lesznek.

Bár kutatók szerint az említett kísérletet saját hálószobánkban mi magunk nem tudjuk megismételni, a hétköznapokban is előfordulhat, hogy alvás közben egy-egy illat erőteljes hatást gyakorol ránk. Az álmok ugyanis alvásvédő funkcióval bírnak, vagyis ahelyett, hogy felébrednénk ezekre az ingerekre, inkább beépítjük őket álmainkba.

Hangok Kép forrása: tumblr, lacooletchic

2/5 Hangok

Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy alvás közben beépítette álmába a reggeli ébresztőóra hangját, melyet így sípnak, netán riasztónak képzelt. Nem véletlen, hiszen a szagokhoz hasonlóan a hangok is megtalálják az utat az agyunkhoz alvás közben.

Ha tudatosan szeretnénk játszani ezzel a jelenséggel, fontos, hogy olyan hangot válasszunk, amely elég halk ahhoz, hogy ne ébresszen fel, ugyanakkor elég hangos ahhoz, hogy mégis érzékeljük.

Manapság számtalan hangszimulátor közül választhatsz, melyet kifejezetten alváshoz terveztek, de akár az interneten is találhatsz ingyenesen letölthető relaxációs zenéket. Az óceán lágy hullámainak hangja például tökéletesen megfelel a célra, ezzel felidézheted a tengerparti nyaralás emlékét álmaidban.

Az alvópóz Kép forrása: nordstrom.com

3/5 Az alvópóz

Egy Hong Kong-i tanulmány szerint, ha a hasunkon alszunk éjszaka, azzal növeljük az erotikus álmok esélyét. A magyarázat pedig egyszerűbb, mint gondolnánk. Hason fekve ugyanis a nemi szervek érintkeznek az ággyal, így ez a póz stimulálja ezt a területet.

Persze nem ez az egyetlen érdekes dolog, amit az alvópózokkal kapcsolatban megállapítottak. Ha például reggel szeretnél emlékezni az álmaidra, a legjobb, ha néhány percig ugyanabban a pózban maradsz, amiben éppen felébredtél.

Ha az éjszaka közepén ki kell menned a mosdóba, és mégis szeretnél visszatérni később az aktuális álmodhoz, úgy a legjobb módszer, ha ugyanabba a pózba fekszel vissza az ágyba, mint amelyben magadhoz tértél. Így ott folytathatod, ahol abbahagytad!

Gyógyszerek és vitaminok Kép forrása: tumblr, bullet-proof-idea

4/5 Gyógyszerek és vitaminok

Sok olyan receptre kapható készítmény létezik, ami hatással van az alvás REM fázisára, melytől az álmaink hirtelen őrült fordulatot vehetnek, illetve zavarossá válhatnak.

Aki például depressziótól szenved, gyakran kevésbé emlékszik az álmaira, az antidepresszánsok viszont ellensúlyozhatják ezt. Sajnos azonban az említett gyógyszerek szedésénél egyes esetekben mellékhatásként akár rémálmok is felléphetnek. 

B6-vitaminról pedig kimutatták, hogy hatására az álmaink sokkal élénkebbek, és egyszerűbben felidézhetőek.

Fekete-fehér filmek Kép forrása: tumblr, misswallflower

5/5 Fekete-fehér filmek

Bár elsőre meglepőnek tűnhet, de az álmaink árnyalatai is különbözhetnek. A University of Dundee egyik hallgatója által végzett kutatásból kiderült, hogy a gyerekkori tévézési szokások befolyásolhatják az álombéli színeket. A tanulmányból arra következtettek, hogy azok a kísérleti alanyok, akik gyerekkorukban háromtól tízéves korukig fekete-fehér tévét néztek, gyakorta álmodnak szürkés árnyalatokban.

Más kutatások arra világítottak rá, hogy 1960 óta a lakosság 83 százaléka színeset álmodik, ami azért érdekes, mert ebben az időben kezdték el nagyobb számban értékesíteni az Amerikai Egyesült Államokban a színes tévét. Úgy tűnik tehát, hogy a média és a televízió komolyabb hatást gyakorol a tudatalattinkra, mint azt gondoltuk volna.