5 fontos pszichológiai tény, ami hatással lesz a viselkedésedre

Kerekes Vivien
Írta: ,

Szeretnéd jobban megismerni a személyiséged, és megérteni bizonyos viselkedésformák pszichológiáját? Akkor ezt a cikket feltétlenül el kell olvasnod, ugyanis összegyűjtöttünk néhány elképesztő tényt, ami teljesen megváltoztathatja az eddigi hozzáállásodat!

Jobban kedvelnek az emberek, ha nem vagy tökéletes Kép forrása: andreskal.com

Úgy tűnik, az elkövetett hibáiddal növelheted a „népszerűséged", egy felmérés szerint ugyanis az emberek kevésbé kedvelik azokat, akik mindent tökéletesen meg tudnak oldani. Azzal, hogy elrontasz néhány dolgot, a környezeted sokkal szimpatikusabbnak lát, míg a tökéletesség miatt távolságtartóbbak lehetnek.

Ez a teória Elliot Aronsontól származik, aki egy kvízműsor hangfelvételét játszotta le a kutatása résztvevőinek, amiben tisztán hallatszott, ahogy az egyik személy véletlenül feldönt egy csésze kávét.

Miután meghallgatták a műsort, megkérdezte az emberektől, mennyire találták szimpatikusnak a játékosokat – leginkább az ügyetlenebb kezű csapatot kedvelték meg.

Minél nagyobbak az elvárások, annál motiváltabb leszel Kép forrása: bloglovin.com

Ennek a pszichológiai jelenségnek az a lényege, hogy ha valamit képes vagy elhinni magadról (és mások is ezt gondolják), akkor az úgy is lesz. Robert Rosenthal végzett ezzel kapcsolatban egy kísérletet: egy általános iskola első és második osztályos tanulóival kitöltetett egy tesztet, majd elhitette a tanárokkal, hogy néhány diák rendkívüli tehetséggel bír. A pszichológus véletlenszerűen választotta ki a gyermekeket (a teszt eredményétől függetlenül), majd év végén ismét kitöltette velük a feladatsort.

Az eredmények bebizonyították, hogy a kiválasztott diákok sokkal többet fejlődtek a többiekhez képest.

Hogy miért? A férfi szerint a tanárok tudat alatt nagyobb figyelmet és több dicséretet adtak ezeknek a tanulóknak: az elvárásaik megnőttek velük szemben, és ez a teljesítményük javulását vonta maga után. A kutató szerint az, hogy egyes emberek milyen elvárásokkal vannak felénk, a saját magunkról alkotott véleményünket is gyökeresen megváltoztathatja.