5 dolog, amivel azonnal fel kell hagynod, ha boldog akarsz lenni

Írta: ,

Az emberek hajlamosak a körülményeket hibáztatni a boldogtalanságukért. A barátaikat, a munkájukat, vagy éppen a családjukat okolják, miközben az áhított célok eléréséhez sok esetben éppen saját magukon, pontosabban a gondolkodásukon kellene változtatniuk! Ha számodra is gondot okoz, hogy élvezd az élet egyszerű örömeit, és gyakran kerít hatalmába a depresszió, érdemes jobban megvizsgálnod az érzéseidet, és leszámolnod a negatív beidegződésekkel!

Hasonlítgatás

1/5 Hasonlítgatás

Lássuk be, legtöbbször túl sokat foglalkozunk más emberek életével, illetve véleményével. Olyanokéval is, akikhez egyébként semmi közünk nincs. Az ember társas lény, ennél fogva természetes, hogy szeretnénk megfelelni a közösség elvárásainak, és mások sikereihez, tulajdonságaihoz mérjük saját érdemeinket. Nem mindegy azonban, hogy milyen céllal tesszük ezt, illetve milyen mentális folyamatokat indít el bennünk.

A sikeres példaképek inspirálóan hathatnak rád, tanulásra, fejlődésre ösztönözhetnek. Ha azonban mások sikereit a saját kudarcodként éled meg, úgy az hosszú távon boldogtalansághoz és elégedetlenséghez vezethet. Ne felejtsd el tehát emlékeztetni magad a saját értékeidre, és ne hagyd, hogy az irigység tönkre tegye az örömödet!

Túl sok munka

2/5 Túl sok munka

Manapság nagyon vékony a határvonal a kemény munka és a munkamánia között. A helyzetet csak tovább nehezíti, hogy az összes függőség közül ez az egyik legnehezebben legyőzhető szenvedélybetegség, hiszen egy olyan kultúrában élünk, mely előszeretettel jutalmazza a munkamániás viselkedést.

Hajlamosak vagyunk tehát több időt az irodában lenni, mint amennyit feltétlenül kellene, és közben megfeledkezünk az egészséges munka-magánélet egyensúlyról. Nem érdemes azonban mindent feláldoznod a munka oltárán, később ugyanis megbánod majd, hogy elvesztegetted azt az értékes időt, amelyet a családoddal vagy a barátaiddal is tölthettél volna.

Mi lesz, ha...? Kép forrása: blog.freepeople.com

3/5 Mi lesz, ha...?

Az emberek képesek önmagukat az őrületbe kergetni azzal, hogy állandóan a jövő miatt aggodalmaskodnak.

A jövőt senki sem képes előre látni, így teljesen felesleges magad olyan értelmetlen dolgokkal kínozni, melyek lehet, hogy sosem válnak valóra! Fontos, hogy időről-időre emlékeztesd magad erre! Azzal, hogy teret engedsz a félelmeidnek, rengeteg energiát pazarolsz el, egyúttal pedig elszalasztod a jelen lehetőségeit.

Tedd félre a polcra ezeket a negatív gondolatokat, és koncentrálj kizárólag a pillanatnyi örömökre!

Rágódás a múlton Kép forrása: behance.net

4/5 Rágódás a múlton

A múltad jó és rossz tapasztalatokat egyaránt tartalmaz, és ez így van jól. Ez alakította ki a személyiségedet, és ez segített azzá válni, aki ma vagy.

Nem érdemes tehát a múlt hibáin, nagy csalódásain, vagy elszalasztott lehetőségein rágódnod! Ezeken már amúgy sem változtathatsz, csak a saját boldogságodat teszed tönkre az agonizálással.

Vond le a múlt tévedéseiből a tanulságot, majd engedd el a negatív gondolatokat, és lépj tovább! Senki sem tökéletes, a hiba az emberi természet szerves része. Minél hamarabb elfogadod ezt, annál hamarabb lelheted meg a lelki békédet!

Félelem a változástól Kép forrása: 500px.com, Todd Holbrook

5/5 Félelem a változástól

Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen” – mondta egyszer Einstein.

A híres matematikus tulajdonképpen rátapintott a lényegre. Bár a legtöbb embert félelemmel tölti el a változás, ez utóbbi elengedhetetlen ahhoz, hogy fejlődhessünk és előrelépjünk az életünkben. A változás kényelmetlen, mert eltér a biztonságos megszokottól.

Az új, az ismeretlen azonban számtalan kalanddal, izgalmas élménnyel és lehetőséggel ajándékozhat meg téged, így nem érdemes elkerülnöd!