5 dolog, amit tudnod kell, ha a párod hajlamos a depresszióra

Szirák Viki
Írta: ,

Az egyik legnehezebb része annak, hogy egy depressziós személlyel élsz kapcsolatban, az, hogy látnod kell, mennyire szenved, és te nem tudsz segíteni rajta. Nem könnyű azt hallani, hogy alábecsüli a saját képességeit, miközben számodra az egész világot jelenti. A depresszió nem játék, hanem egy nagyon komoly betegség, és ha a párod ebben szenved, néhány dolgot muszáj tudnod a helyzetről!

Meg kell értened, mi is az a depresszió Kép forrása: unsplash

Fontos, hogy pontosan tudd, mi is az a depresszió, mivel sokan hajlamosak betitulálni szimpla rosszkedvnek. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg olyan ember létezik, aki nem hajlandó beismerni magának vagy a környezetének, hogy ezzel küzd.

Ha úgy vetted észre az utóbbi időben, hogy a párod depressziós, feltétlenül olvass utána a témának, és kérdezd meg tőle, pontosan hogy érzi magát. A betegség jellemzője, hogy nem feltétlenül tartanak a tünetek minden nap 24 órán keresztül, és néha kimondottan vidáman viselkedik egy depressziós személy, azonban hajlamos arra, hogy nagyon gyorsan visszazuhanjon a gödör mélyére.

Neked muszáj képben lenned ezzel kapcsolatban, és semmiképp se vedd félvállról a dolgot, keress fel egy orvost!

Legyél óvatos a kifejezésekkel Kép forrása: unsplash

Egy depressziós személynek megértésre és türelemre van szüksége, nem pedig kioktatásra vagy becsmérlő vitákra. Fontos odafigyelned arra, milyen szavakat használsz mellette: semmiképp se kritizáld, mert minden mondat kétszer olyan erősséggel bír számára.

A kedvesség már csak azért is nagyon sokat számít, mert egy depressziós személy általában a sorok között olvas, és túlgondolja a mondanivalódat. Képes órákon át analizálni néhány szót, míg nem eljut oda, hogy biztosan a lehető legrosszabb következtetést vonja le, és úgy érzi, már nem is szereted őt.

Ezek a negatív gondolatok pedig csak tovább rontanak az állapotán.