5 dolog, amit tudnod kell, ha a párod hajlamos a depresszióra

Írta: ,

Az egyik legnehezebb része annak, hogy egy depressziós személlyel élsz kapcsolatban, az, hogy látnod kell, mennyire szenved, és te nem tudsz segíteni rajta. Nem könnyű azt hallani, hogy alábecsüli a saját képességeit, miközben számodra az egész világot jelenti. A depresszió nem játék, hanem egy nagyon komoly betegség, és ha a párod ebben szenved, néhány dolgot muszáj tudnod a helyzetről!

Meg kell értened, mi is az a depresszió Kép forrása: unsplash

1/5 Meg kell értened, mi is az a depresszió

Fontos, hogy pontosan tudd, mi is az a depresszió, mivel sokan hajlamosak betitulálni szimpla rosszkedvnek. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg olyan ember létezik, aki nem hajlandó beismerni magának vagy a környezetének, hogy ezzel küzd.

Ha úgy vetted észre az utóbbi időben, hogy a párod depressziós, feltétlenül olvass utána a témának, és kérdezd meg tőle, pontosan hogy érzi magát. A betegség jellemzője, hogy nem feltétlenül tartanak a tünetek minden nap 24 órán keresztül, és néha kimondottan vidáman viselkedik egy depressziós személy, azonban hajlamos arra, hogy nagyon gyorsan visszazuhanjon a gödör mélyére.

Neked muszáj képben lenned ezzel kapcsolatban, és semmiképp se vedd félvállról a dolgot, keress fel egy orvost!

Legyél óvatos a kifejezésekkel Kép forrása: unsplash

2/5 Legyél óvatos a kifejezésekkel

Egy depressziós személynek megértésre és türelemre van szüksége, nem pedig kioktatásra vagy becsmérlő vitákra. Fontos odafigyelned arra, milyen szavakat használsz mellette: semmiképp se kritizáld, mert minden mondat kétszer olyan erősséggel bír számára.

A kedvesség már csak azért is nagyon sokat számít, mert egy depressziós személy általában a sorok között olvas, és túlgondolja a mondanivalódat. Képes órákon át analizálni néhány szót, míg nem eljut oda, hogy biztosan a lehető legrosszabb következtetést vonja le, és úgy érzi, már nem is szereted őt.

Ezek a negatív gondolatok pedig csak tovább rontanak az állapotán.

Készülj fel arra, hogy le fogja mondani a programokat Kép forrása: unsplash

3/5 Készülj fel arra, hogy le fogja mondani a programokat

Egy depressziós személy néha arra is alig bírja rávenni magát, hogy kikeljen az ágyból, és egyen valamit.

Ezért sajnos fel kell készülnöd arra, hogy a közös programokat gyakran le fogja mondani, és bár megígérte, hogy elkísér téged a családi vacsorára, mégsem lesz hozzá elég energiája.

Tudatosítanod kell magadban, hogy ezt nem azért teszi, mert nem szeret téged, és nem vagy már fontos neki! Hanem egyszerűen nem áll még készen arra, hogy ekkora lépést tegyen meg előre, és úgy érzi, ha odamegy veled, csak szégyent hoz rád a negatív hangulatával.

A legjobb, amit tehetsz, ha megértő vagy vele, és nem haragszol meg rá emiatt!

Néha túlreagál dolgokat Kép forrása: unsplash

4/5 Néha túlreagál dolgokat

Előfordul az is, hogy apróságokon akad ki a párod.

Nem nagy dolog, hogy véletlenül mosogatás közben összetört egy poharat, de ő mégis sírva fakad, és szinte lehetetlen megvigasztalni.

Ilyenkor nem szabad butának nézned, sem pedig kigúnyolni vagy kinevetni azért, hogy egy ilyen semmiség ennyire kiakasztja. Arra van szüksége, hogy átöleld, megnyugtasd, és megértően viszonyulj hozzá.

Igen, a sírásra adott magyarázata valószínűleg nem lesz túlságosan logikus, épp ezért kell tudnod, hogy valójában minden ilyen kiakadás mögött a depresszió bújik meg.

Nehezebben fogadja a rossz híreket Kép forrása: unsplash

5/5 Nehezebben fogadja a rossz híreket

Amikor ilyen rossz életszakaszban van a párod, készülj fel arra, hogy minden apró, rossz hír ötszörösen csap le rá.

Lobbanékonyabb és érzékenyebb, mint bárki, ezért tovább is tart neki kiheverni azt, ha valami negatívum történik az életében.

Lehet, hogy végre sikerült elég motivációt találnia, jelentkezett egy állásinterjúra, és végül a szóbeli interjú után nem kapta meg a munkát. Sajnos könnyen lehet, hogy még ezt is hónapok után lesz képes elfelejteni.

A beszélgetés viszont mindennél többet jelent számára, ezért ne félj leülni mellé, és megkérdezni, hogy érzi magát.