5 dolog, amit soha ne csinálj a Facebookon

Írta: ,

Mindig nyitva hagyod a közösségi oldalt egy dugi böngészőablakban, és ha nem vagy képnél, máris előbányászod a telefonodat? Amikor már a fél életed a Facebookon éled, érdemes odafigyelned a következő bakikra.

Ne hasonlítgasd magad másokhoz!

1/5 Ne hasonlítgasd magad másokhoz!

Ha eszedbe jut bármilyen szempontból valaki máshoz hasonlítani saját magad, valószínűleg pozitív visszaigazolásra szomjazol, tehát önbizalomhiányod van.

Ebben az állapotban sajnos eleve nagyobb a valószínűsége, hogy olyan impulzusokra akadsz, amelyek csak megerősítik a mostani álláspontodat.

A Facebook sajnos páratlan lehetőséget biztosít arra, hogy bárkinek a külsejéről vagy a sikereiről másodpercek alatt értesülj, így gyorsan mélyre süllyedhetsz az önsajnálatban.


Lesz még rosszabb? 7 passzív-agresszív magatartásforma a közösségi médiában


Persze, annak sincs jó vége, ha a következtetésed szerint mindenkinél szebb és okosabb vagy

A lényeg, hogy az összehasonlításból semmiféleképpen sem jössz ki „győztesen”. Akkor meg minek egyáltalán vesződni vele?

Ne tölts rajta órákat!

2/5 Ne tölts rajta órákat!

Szinte mindenkinek van olyan rokona, barátja vagy ismerőse, akivel jóformán csak a Facebookon keresztül szokott kommunikálni.

A virtuális tér egyik legnagyobb előnye, hogy áthidalja a földrajzi távolságot – ám ettől sajnos még messze nem ér ugyanannyit a kétfajta közlési mód.

Ha minden áldott nap órákat töltesz a közösségi oldalon, fontosabb és értékesebb tevékenységektől veszed el az időt, ami nagy luxus.

Az eltérő igények miatt természetesen nem lehet meghatározni egy általánosságban egészségesnek mondható intervallumot, de az biztos, hogy a három-négy óra akkor is túlkapást jelent, ha a valamilyen formában a munkádhoz is használod a Facebookot.

Ne keress bűnbakot!

3/5 Ne keress bűnbakot!

A Facebookon mindenki „önreprezentál”, tehát részben tudatos, részben pedig tudattalan szűrőn keresztül áramoltatja magáról az információkat.

A felhasználók általában azt szeretik megmutatni, amijük van, a hiányérzetekről pedig mélyen hallgatnak.

Márpedig olyan közegben, ahol a dicsekvés az úr, nagyobb eséllyel találkozol irigyelni való dolgokkal, és felmerülhet benned az örök kérdés: „ha neki van, nekem miért nincs?”

Innentől kezdve már csak egy hajszál választ el attól, hogy keresni kezdd a felelősöket. Sokan sajnos arra a következtetésre jutnak, hogy valamit iszonyatosan elrontottak.

És mindezt miért? Mert az egyik ismerősük tengerparton vagy luxus ékszerrel pózolt… Hát nem tragikomikus?

Ne keveredj cicaharcba!

4/5 Ne keveredj cicaharcba!

A gyerekes eszmecserék semmilyen ügyet nem mozdítanak előre – pláne, ha az interneten történnek. Ha bajod van valakivel, emeld fel a telefont, és kérj személyes találkozót tőle.

Amennyiben ehhez nincs kedved, miért is ér az egész annyit, hogy egyáltalán szóváltást kezdeményezz?

Másnak a problémájába pedig pláne nem érdemes beleártanod magad, hiszen az első kotnyeleskedő komment megírásakor eleve ott lapul a kötekedni kívánó kisördög, aki órákra vagy akár napokra odaláncol a parttalan szópárbaj negatív energiájához.

Elhisszük, hogy jólesik kockázatmentesen levezetni a feszültséget, ám erre a sport például sokkal kellemesebb és hasznosabb módszer. 

Ne akard másnak mutatni magad!

5/5 Ne akard másnak mutatni magad!

Említettük már, hogy a Facebookon tényleg az lehet mindenki, aki csak akar.

A gondosan beállított fotók, a fontoskodó „becsekkolások” és a bölcsességre hajazó kiírások egytől egyig lehetővé teszik, hogy saját magad „feljavított” verziója legyél.

A probléma csupán annyi, hogy ezt a verziót magán az illetőn kívül senki sem szokta a valóságnál jobbnak érezni.

Vonzerőd épp a természetességben rejlik – a képességben, hogy önmagad tudsz lenni.

Nem buzdítunk rögtön arra, hogy smink nélküli profilképet válassz. De legalább ne biggyessz #nomakeup és #nofilter címkét oda, ahol szemlátomást vakolat és erős Instagram-effekt van!